Предложение: Всяко имущество, което не е декларирано, да се счита за незаконно

17983
Предложение: Всяко имущество, което не е декларирано, да се счита за незаконно
Снимка: Getty Images/ Guliver

Нов законопроект с поправки, с които се намаляват границите по отношение на установяването и отнемането на незаконно придобито имущество, внесоха депутати на ГЕРБ. Автори са петима народни представители от партията на Бойко Борисов, начело с председателя на Правната комисия Данаил Кирилов.

Особено важен аспект от предложените поправки е, че ако проверяваното лице не подаде декларация или декларацията е непълна, то до доказване на противното недекларираното имущество се счита за незаконно придобито. Най-малко 20% от отнето в полза на държавата имущество ще се ползва за социални цели, пише още в законопроекта.

КОНПИ отчете отнето незаконно имущество за милиони левове

13 млн. лева са отнети за 2014 година, съобщи председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен ...

Според предлаганите промени границата от 150 000 лева за започване на проверка за установяване на „облага” трябва да стане 50 000 лева. Слага се и долна граница на стойността на имуществото, което не подлежи на отнемане – 10 000 лева. Под тази граница не може да се отнеме незаконно имущество в полза на държавата, излиза от предложения текст. Досега долна граница в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Мотив за въвеждането на граница за стойността на имуществото, което не подлежи на отнемане, е, че ще отпадне вероятността производство по отнемане да реализира разходи, по-високи от стойността на имуществото, което реално ще бъде отнето. Възможно е да се предвиди граница за стойността на имуществото, което не подлежи на отнемане – например имущество на стойност до 10 000 лева, за което не се установяват доходи за придобиването му. Отделно вече за значително несъответствие между имуществото и декларирания нетен доход за периода на проверката на заподозряното лице се счита разлика от 120 000 лева, а не 250 000 лева.

Отделно се иска директорите на териториалните агенции на КОНПИ да могат да искат писмено информация от Националния статистически институт (НСИ) за годишните финансови отчети на юридическите лица, за които има подозрение за незаконно придобито имущество. Те ще могат да искат и падане на застрахователната тайна за проверявано лице. И се предвижда мандатност на членовете на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) - не повече от два мандата.

В мотивите на законопроекта е записано, че целта на поправките е установяването на по-ясни и по-ефикасни правила за конфискуване на активи, които не са пряко свързани с конкретното престъпление; улесняване на конфискуването на активи, което ще затрудни престъпните дейности, защита на икономиката срещу проникването на престъпни елементи и корупцията и възстановяването на печалбите, придобити от престъпниците, на публичните органи, предоставящи услуги на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика