Правим ясни правила за финансите на държавните предприятия, казват Асен Василев и Екатерина Захариева

6547
Правим ясни правила за финансите на държавните предприятия, казват Асен Василев и Екатерина Захариева

Работната група, която ще създаде правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и държавните дружества, е създадена с цел да наложи задължителни норми, а не такива с препоръчителен характер. Това казаха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и икономическият вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева.

Василев разясни, че когато правилата не са задължителни, а само препоръчителни, спазването им мигновено се поставя под въпрос. „Знаем добре, че при такъв тип правила веднъж има съобразяване с тях, друг път няма”, обясни той.

Асен Василев: Енергетиката не е реформирана от 23 години

Има доста изкривявания вкарани на пазара, заради което искаме и помощ отвън. Това каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката...

През август 2010 година тогавашният финансов министър Симеон Дянков създаде първата работна група по този въпрос. Именно тя прие препоръчителните правила за управлението на финансовите средства в държавните фирми.

На въпрос в сутрешния блок на БНТ дали няма притеснения, че парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се държат предимно в една банка, Василев отговори, че е твърде рано да се говори за притеснения, тъй като междуведомствената комисия все още не е разгледала изцяло информацията. Той обаче припомни, че авторитетната френска рейтингова агенция Fitch в доклада си при определянето на кредитния рейтинг на БЕХ изрично е посочила, че „държането на средствата на дружеството в една банка представлява сериозен риск”.

Всъщност разплащателните сметки на БЕХ са в две банки – Корпоративна търговска банка (КТБ) и Централна кооперативна банка, което си личи от този документ, страница 6.

Василев беше попитан още дали не счита, че сигналите срещу него пред служебния премиер Марин Райков от страна на Яне Янев и РЗС не се подават заради работата му и участието му във ведомствената група, както и доколко достоверни са тези сигнали. Икономическият и енергиен министър отговори, че е чист и че се е оттеглил от участие или е продал всички фирми, които са били негова собственост. Той посочи, че при две от фирмите си участието му е било в съдружие, а акциите му вече са прехвърлени в тръстов фонд, т.е. не той ги управлява, а специално назначен за целта адвокат.

Лекуваме "болната енергетика" с мерки в ключови подсектори

Промени в ключови механизми в сектор „Енергетика”, които трябва да доведат до оздравяването му, представи днес министърът н...

В студиото на bTV Екатерина Захариева също говори по въпроса със създаването на междуведомствената група. Тя сподели позицията на Василев, като уточни, че в срок от около две седмици трябва да има резултат от работата на групата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика