Потребяваш повече електричество, плащаш повече?

13435
Потребяваш повече електричество, плащаш повече?
Снимка: БГНЕС

Не смятам, че трябва да се въвеждат тарифи на тока за бедни и богати. Това заяви на брифинг председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

Една от причините за неналагането е това, че дефинирането на праговете би било трудно, предаде БГНЕС.

Токът не е в приоритетите ни, уверява шефът на ДКЕВР

Това увеличение (от 1 октомври) е максимумът, което ДКЕВР трябва да поеме. Цената на тока не е в приоритетите ни. Коментарът направи пр...

Таксата, която регулаторът предлага, ще донесе повече приходи от сметките на потребителите, които употребяват по-голямо количество енергия. Тя ще бъде пропорционална на консумираното количество. 

"В момента не се предлага такса, която да е върху потреблението независимо, че в развитите държави това е така. Количеството средства, което се събира от тази такса могат да бъдат подпомагани енергийно бедните семейства“, обясни Тодорова, информира "Фокус". 

Тя допълни: "Крайните потребители няма да бъдат утежнени. Предварителните изчисления показват, че около 3% такса ще доведе до количеството средства, които в момента държавата отделя за социално подпомагане".

Няма нови обстоятелства, които налагат да се разглежда цената не електрическата енергия, каза още Тодорова. Тя допълни: "Очаквам новото правителство и новия парламент да вземат решение за цената на тока. Трябва да работи добре балансиращият пазар, тъй като в момента имаме проблеми там. Цените на тока в България са доста високи. Когато отидат и на пазара, тогава вече отклоненията са непредвидими. Регулираните цени дават стабилност в предвиждането на разходите".

Идеи в проект предвиждат по-голяма независимост на ДКЕВР

Има няколко промени в Закона за енергетиката, които се обсъждат и подготвят и чиято цел е да направят Държавната комисия по енергийно и...

Реалното отваряне на енергийния пазар зависи от това да работи добре балансиращият пазар, тъй като в момента има проблеми с него. Цените на електрическата енергия в България са доста високи, а когато отидат и на пазар, отклоненията се непредвидими, каза Тодорова. По нейни думи все още няма достатъчно активни търговци на ел. енергия, като от общо 120 търговци само половината са активни на пазара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com