Поставиха нов ултиматум на строителя на лот 4 на АМ "Струма"

24894
Поставиха нов ултиматум на строителя на лот 4 на АМ "Струма"
Снимка: БГНЕС

До петък (3 октомври) строителят на лот 4 на АМ „Струма“ да представи нов график. Този ултиматум беше поставен днес на изпълнителя на отсечката от Сандански до ГКПП Купата - гръцката фирма "Актор". Ако графикът не бъде представен, на 15 октомври договорът няма да бъде удължен.

На последната среща от фирмата изявиха желание да подновят работа, но днешната инспекция не показва такава воля. Това заяви министърът на регионалното развитие и вицепремиер по икономическите въпроси Екатерина Захариева. Според нея на практика лот 4 строителството е спряло повече от година и финализирането му закъснява, информира МРР.

Откриха лот 1 на магистрала Струма

Официално беше открит участъкът от Долна Диканя до пътен възел „Дупница – Север" от лот 1 на магистрала „Струма", п...

Строителите на лот 4 на автомагистрала „Струма” имаха много претенции към държавата. Това каза още Захариева. Тя добави, че към момента има задържани неустойки по договора, които са в размер на 1 млн. лева. Ако строителите успеят да наваксат със закъснението, при финалното плащане ще се вземе решение дали да се върнат тези неустойки, предаде "Фокус".

Отхвърлена е претенцията за оскъпяване на проекта. Единствено може да се допусне удължаване на срока, при форсмажорни обстоятелства, но не и увеличение на цената.

Освен това гръцката компания е имали претенции за липсата на инертни материали и отчуждителни процедури. „Държавата не е длъжна за осигурява инертни или други материали, а при отчуждителните процедури наистина имаше обжалвания, но те са приключили и са свързани с изместващи съоръжения, а не с основното трасе”, заяви министър Захариева.

Днес министър Захариева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров инспектираха лот 2.

Лот 3

Захариева обеща да е безкомпромисна с качеството на магистралите

"Няма да правим компромис с качеството на строителство на автомагистралите", заяви служебният вицепремиер и министър на регионалното ...

За участъка от между Благоевград и Сандански (лот 3) се работи по резервен вариант.

В тази връзка министър Ангелкова обясни: "На нас ни беше предоставена информация от Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти”, че се разработва допълнителен алтернативен резервен вариант. Правителството е поело ангажимент да довърши лот 3 на автомагистрала „Струма” и в момента тунелният вариант се проектира така, както е заложено в одобрената апликационна форма за лот 1, 2 и 4, проектирането на лот 3. Съобразно българското и европейско законодателство се изисква допълнителна оценка на въздействието върху околната среда, по време на строителството на самия тунел, на входа на изкопа, на пътищата за достъп, както и на местата за депониране на изкопния материал от тунела. Затова от Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” подготвят алтернативен вариант, който ние да оценим съвместно при пълната оценка на тунела".

Стартът на лот 3 няма да се забави - било то като тунелен, или друг възможен вариант. Началото е предвидено за второто тримесечие на 2016 г.

„Ние ще искаме от Европейската комисия да ни даде възможност при одобряването на програмата и включване на довършването на лот 3 на автомагистрала „Струма” в частта й лот 3.2, която е изцяло тунел, да се даде възможност съвместно да се оцени и допълнителният вариант. Ако този вариант докаже, че изцяло отговаря на техническите, икономическите и екологичните изисквания, съобразно изискванията на българското и европейското законодателство, ако е приемлив за всички заинтересовани страни, както и да е доказано по-евтин, съобразно предварителните разчети между 270 млн. и 300 млн., смятам, че ние трябва да се възползваме от това и да поискаме оценка на този допълнителен вариант”, заяви Ангелкова.

Според нея това по никакъв начин не означава, че се спира работата в момента и се отказва първия вариант, напротив работи се и се проектира. Съобразно индикативния план до края на тази година трябва проектирането на тунела да приключи, а успоредно с това се работи и по резервния вариант.

Няма оскъпяване на лот 2 на магистрала "Струма"

Няма оскъпяване на лот 2 на автомагистрала „Струма” в резултат на работата н археолозите. Информацията съобщи министърът на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика