Пощенска банка и Алфа банк се споразумяха

9845
Пощенска банка и Алфа банк се споразумяха

Пощенска банка и Алфа банк биха искали да анонсират, че на 17 юли двете дружества подписаха Меморандум за споразумение за придобиването на клона на Алфа банк България (‘Клонът’) (‘Сделката’). Това съобщиха от Пощенска банка днес (петък) вечерта.

Сделката е в пълно съответствие с плана за реструктуриране на Алфа банк, одобрен от Европейската комисия през 2014, и нейния ангажимент да се фокусира върху дейността на основните си пазари, като в същото време се вписва отлично в стратегията на Пощенска банка да разшири своите операции и да утвърди присъствието си на българския пазар като една от най-стабилните и устойчиви финансови институции с активи от повече от 6,3 милиарда лева.

ЕС солидарно се съгласи да даде спешните 7 млрд. евро на Гърция

Съветът на Европейския съюз одобри решение за даване на 7,16 млрд. евро под формата на краткосрочно финансиране за Гърция чрез Европейс...

Придобиването включва всички банкови дейности на Алфа банк на обща стойност 500 милиона лева и кредити в размер на над 800 милиона лева. След приключването на сделката клоновата мрежа на Пощенска банка ще нарасне до над 200 локации в цялата страна, а клиентите на финансовата институция ще бъдат обслужвани от близо 3000 квалифицирани професионалисти.

След финализирането на предлаганата трансакция, Пощенска банка ще стане четвъртата по големина банка на пазара според размера на кредитната и депозитната си база. С успешното приключване на сделката, Пощенска банка отново ще докаже позицията си на лидер на българския банков пазар.

Сделката ще има позитивно отражение върху приходите преди провизии на Пощенска банка от втората година след придобиването и значително ще подобри коефициентите на покритие, като капиталовата адекватност ще бъде над 20%, а ликвидните буфери също ще бъдат значително над регулаторните изисквания.

До приключването на сделката, клиентите на Алфа банк ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, както и до момента, а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на Пощенска банка.

МВФ: Готови сме да си сътрудничим с Гърция и европейските кредитори

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че е готов да работи с Гърция и партньорите си от Европейския съюз, за да напреднат по пости...

Пълното завършване на трансакцията се очаква преди края на 2015 година, след финализиране на окончателната документация по сделката и получаването на всички необходими одобрения от отговорните институции в България, Гърция и Европейската комисия (Единния надзорен механизъм, Европейската централна банка и др.).

По-рано днес в Reuters се появи информация, че Eurobank, която държи 35% от Пощенска банка в България, иска да изкупи всички клонове на Alpha Bank у нас.

Междувременно с новината от Пощенска банка, от БНБ обявиха, че подкрепят банковата консолидация:

Българска народна банка (БНБ) в качеството си на надзорен орган в приемащата страна поддържаше активна комуникация с участниците в анонсираната сделка, надзорните власти в Република Гърция и Единния надзорен механизъм в качеството му на надзорен орган по произход за поделенията и клоновете на банките от страни от еврозоната, които оперират в България.

Ангажираността на БНБ и предприетите досега предварителни действия създават предпоставки за своевременно финализиране на сделката за придобиването на Алфа Банка – клон България от Пощенска банка, включително на процеса на произнасяне от съответните надзорни и регулаторни органи в Република България и Република Гърция, както и от Единния надзорен механизъм в еврозоната.

БНБ подкрепя консолидационните процеси и трансформацията на собствеността в банковата система, които са движени от пазарни мотиви и заедно с това допълнително укрепват капиталовата база и ликвидността, финансовата самостоятелност и операционната независимост от банкови системи на други страни.

Интерактивната изложба “Парите разказват” на Alpha Bank гостува в Пловдив

Първата по рода си интерактивна изложба, която разказва историята на България през лицата от днешните български банкноти се завърна на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика