Порожанов: Няколко са проблемите с бюджета

21214
Порожанов: Няколко са проблемите с бюджета
Снимка: БГНЕС

Няколко са проблемите с държавния бюджет. На първо място това е при приходната част и нормативната база, тъй като приходите са нереалистично заложени. Това заяви служебният министър на финансите Румен Порожанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БГНЕС.

При обсъждането на проекта за актуализация на държавния бюджет за 2014 г. той посочи като втори проблем административния и по-точно ведомствата, които се занимават с приходната част.

Миков отказа на Порожанов среща за актуализацията на бюджета

Председателят на БСП Михаил Миков отговори на поканата на служебния финансов министър Румен Порожанов за среща-дискусия за представян...

"Заварихме Агенция "Митници" в не добро функционално състояние, не че и в момента е прекрасна", подчерта Порожанов.

Според него проблеми са възникнали и в Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ. Сред тях са неразумното управление на ресурса за национално доплащане и държавни помощи.

"Ако не се предприемат необходимите мерки и реформи през следващите месеци, следващият бюджет отново ще бъде с проблеми в същите сектори", категоричен бе Порожанов.

Служебният финансов министър каза, че голям проблем има и при еврофондовете, защото нещата се връщат като бумеранг при одитирането и санкциите. Допълнителни разходи ще има и НЗОК.

Експерти против готвената актуализация на бюджета

По-рано днес министърът на финансите Румен Порожанов обяви, че заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), ко...

Междувременно стана ясно, че по данни на Министерството на финансите бюджетното салдо по консолидираната фискална програма на касова основа към 31 август 2014 г. е отрицателно в размер на 1,28 млрд. лв. То се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 710,9 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 564,7 млн. лева.

Изпреварващият ръст в разходите и изоставането при изпълнението на данъчните приходи са основните фактори за формирането на дефицита по КФП за първите осем месеца на годината. Продължава да се осигурява и финансиране за временно спрените плащания от ЕК по ОП „Околна среда" и по две оси на ОП „Регионално развитие", като се очаква след отблокиране на плащанията на България да бъдат възстановени сертифицираните разходи.

Спрямо дефицита за същия период на 2013 г. (212,7 млн. лв.) бюджетната позиция се влошава с 1,063 млрд. лв. (1,3 пр.п. от БВП).

Постъпилите приходи и помощи по консолидираната фискална програма за отчетния период са в размер на 19,22 млрд. лв. или 61,9% от годишните разчети за 2014 година. Съпоставено със същия период на миналата година приходите по КФП нарастват номинално с 1,2% (218,7 млн. лв.) при планиран номинален ръст по разчетите към ЗДБРБ за 2014 г. спрямо отчета за 2013 г. от 7,1% (2,1 млрд. лв.).

Проекта за актуализация на бюджета: 4% дефицит и нов дълг от 4,5 млрд. лв.

Министерство на финансите публикува проекта за актуализация на държавния бюджет за 2014 година. В него ревизираните прогнози предвижда...

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към 31.08.2014 г. възлизат на 20,49 млрд. лв, което представлява 63% от годишния разчет. Спрямо август 2013 г. общо разходите по КФП са нараснали с 1,28 млрд. лв. млн. лв. (6,7%). Според МФ това се дължи на основно на по-високите разходи по програмите и фондовете на ЕС и на ръст при социалните и здравноосигурителните плащания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com