Полицаи, военни и пожарникари искат оставката на социалния министър

17795
Полицаи, военни и пожарникари искат оставката на социалния министър
Снимка: БГНЕС

Спасители, пожарникари, полицаи, военни и служители в затворите излизат на протест с искане за прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор "Сигурност" и оставка на служебния социален министър Йордан Христосков, предаде БГНЕС.

Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/, Синдикат на служителите в затворите в България /ССЗБ/, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ и Национална асоциация "Сигурност" /НАС/ организират протест на 18 октомври от 14.00 ч. в градинката пред Централна баня в гр. София, с последващо шествие до Министерство на труда и социалната политика и президенството.

Протестът е реакция на разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на служители заети в Сектор "Сигурност". Полицаите, военните и пожарникарите са възмутени от "демонстрираната в последствие арогантност пред хиляди български граждани" от министъра на труда и социалната политика в служебното правителство Йордан Христосков, който нарече исканията им за прозрачност комични и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му, твърдят организаторите на протеста.

С този акт на назначения от президента служебен кабинет, по един безпардонен начин е нарушен основен принцип на Международната организация на труда, а именно: нарушени са социалният диалог и колективното договаряне, като не са консултирани важни предложения за ограничаване на социални права със социалните партньори, твърдят протестиращите.

Според тях всички обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли без участието на професионалните организации на служителите в сектор "Сигурност" и без те да бъдат информирани. Протестиращите смятат, че по този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност.

Освен оставката на служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, протестиращите настояват спешно да се приемат подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за МВР с участието на професионалните организации на служителите във вътрешното и правосъдното ведомства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика