Подписваме с Гърция за интерконектора на 12 юни

7568
Подписваме с Гърция за интерконектора на 12 юни
Снимка: БГНЕС

На 12 юни България и Гърция ще подпишат окончателното инвестиционно решение, което ще даде официален старт на проект за интерконекторна газова връзка между двете държави.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция на тема "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност", предаде БГНЕС.

Министър Петкова изнесе презентация, озаглавена "Диверсификация на източниците и на маршрутите на газ", като започна гостите с развитието по четирите интерконекторни връзки - с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

Гласуван е бюджет на проекта за интерконектор с Гърция, което ще даде възможност да започне изкупуването на земи, а през юни предстои финална стъпка преди стартирането на проекта - вземането на окончателно инвестиционно решение, каза Петкова. Тя изрази надежди, че на 12 юни това споразумение ще бъде подписано. По-късно пред журналисти Петкова посочи, че подписването ще се случи в София.

До март 2016 трябва да започне и самото строителство на интерконектора, а до 2018 той трябва да бъде факт, сподели Петкова. С изграждането на този интерконектор ще имаме възможност да диверсифицираме както маршрута, така и източника, тъй като ще имаме възможност да получаваме газ от Каспийския регион, посочи Петкова. Трасето на газовата връзка с Гърция е 182 км., от които около 150 км. са на българска територия.

По отношение на връзката с Румъния Петкова изрази надежди, че до края на 2015 тя бъде завършена. По интерконектора с Турция сме представили на нашите партньори предпроектно проучване, каквото в момента очакваме и от тях. Създадени са "по-интензивни контакти" и със Сърбия, като през миналата седмица зам.-министърът на икономиката е посетил страната, посочи Петкова. На 13 март родното Министерство на енергетиката е стартирало обществена поръчка за строителен надзор във връзка с изпълнението на този проект, имаме и извършено предпроектно проучване. По този проект също има забавяне, като причината е свързана с невъзможността на сърбите да осигуряват финансиране, коментира Петкова.

Теменужка Петкова отказа да коментира твърдения и публикации в медиите, че е възможно проектът "Южен поток" да не е окончателно прекратен. Петкова единствено обяви, че на този етап страната ни продължава да няма официално уведомление от "Газпром", че проектът е спрян. Продължава работата и по изпълнение на споразумението, подписано с американските централи в Маришкия басейн, отчете Петкова без да коментира с подробности на какъв етап е този процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика