Плевнелиев предупреждава: Не се ли реформираме, губим 15 млрд. евро

21012
Плевнелиев предупреждава: Не се ли реформираме, губим 15 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

През 2015 година имаме редкия шанс да придвижим забавени реформи напред, каза държавният глава Росен Плевнелиев в изказването си пред участниците в Деветата годишна среща на бизнеса с правителството.

Държавният глава предупреди, че ако до 2016 година страната ни не изпълни поетите над 40 предварителни условия, съгласно Споразумението за партньорство на ЕК за програмния период до 2020 година, България може да загуби 15 млрд. евро европейски средства. Сред тези условия са въвеждането на електронно управление, инфраструктура за научни изследвания и иновации и действия за насърчаване на енергийната ефективност, припомни още президентът в изказването си. "Нито едно евро не е гарантирано – всичко зависи от нас. Ключови за успеха са отново реформите и изпълнението на поетите ангажименти до края на 2016 г. - без никакво отлагане повече", категоричен беше още президентът Росен Плевнелиев.

Президентът предупреди още, че нереформираните сектори и натрупването на нов дълг, с който се "запушват пробойни в системата", представляват сериозна заплаха за страната. "Решението е стабилност и реформи. Стабилността означава реформи", категоричен беше държавният глава, който открои като критични реформите за работеща и справедлива съдебна система, в здравеопазването, в сектор "Енергетика", в образованието, в администрацията, в пенсионната система, както и в сектор "Сигурност".

"Вече петнадесет години правителствата се ангажират с провеждането на неотложни реформи, но някои от тях са още в начална фаза, а други дори не сме започнали. Тази неефективност е следствие на тяснопартийния подход за провеждането им. За мен няма съмнение, че за да постигнем устойчив резултат, е необходимо широко политическо съгласие за реформи и последователност в усилията на парламент и правителство", каза още държавният глава пред представители на бизнеса, на инвестиционната общност, на международни финансови институции и дипломати.

Росен Плевнелиев напомни, че настоящата година също ще бъде година на слаб икономически растеж и на рискове от кризи и нестабилност. "В този труден политически и икономически период за страната е особено важно да работим за стабилност. Благодарен съм за политическото усилие, което видяхме през последните месеци на изминалата година. Подкрепям го безусловно и вярвам, че в България има място за принципни коалиционни споразумения и че България може, на база на ясни и принципни договорености в политиката, да върви напред", каза държавният глава.

Президентът определи съдебната реформа като решаваща за справяне с предизвикателствата. Според държавния глава, изработената от служебното правителство Стратегия за продължаване на реформата в правосъдието е голяма крачка напред към постигане на по-ефикасна и справедлива съдебна система. "Апелирам парламентът да приеме Стратегията за продължаване на реформата в сектор "Правосъдие", да подкрепи нейната ускорена реализация, включително и ако за това са необходими конституционни промени", каза Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика