Плевнелиев: След шест години ще ни доставят по милиард куб. метра газ годишно

26428
Плевнелиев: След шест години ще ни доставят по милиард куб. метра газ годишно
Снимка: БГНЕС

България ще получава 1 млрд. кубични метра годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан от 2020 година. Договорът е между "Булгаргаз" и СОКАР, като го подписахме септември тази година.

България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод официалната церемония за старта на строителството на Южния газов коридор, съобщи пресцентърът на „Дондуков” 2.

Президентът ще присъства на "първа копка" на Южния газов коридор

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на двудневно работно посещение в столицата на Азербайджан Баку. В състава на делегацията ще попада...

"България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан", се казва още в съвместната декларация на двамата президенти. Според държавния глава Росен Плевнелиев преодоляването на зависимостта от една тръба е ключов приоритет на енергийната политика на България.

Изграждането на Южния газов коридор повишава сигурността на доставките за България, за страните от Югоизточна Европа и ЕС, и е реален принос в усилията за диверсификация, беше подчертано по време на срещата. Интерконекторите на България с Турция и с Гърция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

По време на срещата Росен Плевнелиев и Илхам Алиев потвърдиха решимостта на двете страни за разширяване на сътрудничеството в области като фармацевтика и производство на лекарства, строителство и изграждане на инфраструктурни обекти, туризма, култура и образование, наука и технологии. Двамата президенти насърчиха бизнеса от двете страни към работа по съвместни проекти и инвестиции.

Утре, 20 септември, президентът Плевнелиев ще присъства на официалната церемония по откриване на строителството на Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Цената на "Южен поток" се вдига

В отговор на призива на руското правителство за икономии, "Газпром" увеличи цените на Южния коридор почти 1,5 пъти до 738,5 рубли, пи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика