Планът на Цветан Василев за спасение на КТБ - въпроси и отговори

39996
Планът на Цветан Василев за спасение на КТБ - въпроси и отговори

Дългоочакваният одитен доклад за Корпоративна търговска банка все още не е официално оповестен, но нови и нови въпроси се трупат по казуса – особено след снощното интервю на Цветан Василев пред вестник „Банкеръ”.

В интервюто за пръв път Василев говори с конкретика какъв би бил планът му за спасяване на КТБ, ако БНБ въобще се съгласи да говори с него. Буквално Василев казва следното: "В основни линии планът предвижда възстановяване на капитала на банката на нивата от преди кризата чрез изкупуване на определен обем кредитни експозиции, които подлежат на съгласуване и уточняване с Централната банка. Идеята е да се върви към реинтегриране на провизии, вместо към директно увеличение на капитала (или поне в преобладаваща пропорция в полза на първия подход). Логиката на тази стратегия е обусловена както от очаквания обем на провизиите, така и от вероятното намаляване на обема на активите. Това във всички случаи ще направи т.нар. „левъридж" на съществуващия капитал спрямо активите напълно приемлив - от порядъка на 8-9 пъти. Обезпечаването на новите акционери, освен с придобиването на мажоритарния пакет акции на банката, ще стане и посредством верижно придобиване на финансирани от банката активи, които могат да бъдат запазени до тяхната окончателна продажба в полза на стратегически инвеститори".

Алармата за източване на ТБ "Виктория" с помощта на квесторите вие силно

Квесторите, назначени от БНБ, за да оздравят Търговска банка "Виктория", всъщност я източват. За това сигнализираха служители на банкат...

Какво означава това на разбираем език? Потърсихме мнението на експерта от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков. Въпросът на Actualno.com към г-н Стайков беше следният – как г-н Василев и по-точно с какви пари ще изкупува кредитни експозиции на КТБ? Дали това не означава изискване да бъдат върнати големи по обем кредити, за да се натрупат бързо пари в брой?

Според Калоян Стайков Цветан Василев вероятно има предвид процес на секюритизация – да се продаде кредитната експозиция т.е. самият кредит с по-висок риск на друга финансова институция в замяна на пари в брой. По този начин ще бъдат увеличени парите в наличност на КТБ и те ще бъдат превърнати в капитал. Така ще се намали тежестта върху банката и ще се повиши нивото на капиталовата адекватност на КТБ. Капиталовата адекватност е най-важният показател за стабилност на дадена банка. Това е съотношението между наличните средства, с които разполага банката и общата стойност на активите, които притежава – включително дадени срещу обезпечение заеми.

Кой обаче ще купи рисковите активи на КТБ и на каква цена – на тези въпроси Василев не отговаря. Ако имаше инвеститорски интерес за оздравяване на КТБ, досега инвеститорите трябваше да са се явили пред БНБ с конкретен план, с разписани срокове, ангажименти и механизми. Ако Василев има такъв интерес, да отиде в БНБ и да каже – имам толкова пари, действаме, категоричен беше Стайков пред Actualno.com.

Във връзка с изплащането на гарантираните от закона влогове в КТБ, Калоян Стайков прогнозира, че хората ще си вземат парите в края на следващия месец. Драмата около КТБ касае най-вече вложителите с депозити от над 196 хил. лева, компаниите, чиито пари са в КТБ и банковата система като цяло, обобщи експертът.

Цветан Василев: Частично плащане на гарантираните влогове в КТБ може да има

В Корпоративна търговска банка има 300-400 млн. лева „суха пара” и тя може да послужи за частично покриване на гарантиранит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика