Пламен Димитров: Държавната енергетика дава най-евтиния ток

9594
Пламен Димитров: Държавната енергетика дава най-евтиния ток
Снимка: БГНЕС

„Държавната енергетика дава най-евтиния ток“, заяви в ефира на „Лице в лице“ по bTV лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Стана ясно, че 1 млрд. и 400 милиона е планираният недостиг в Националната електрическа компания, без да се броят дълговете за "Белене" и "Цанков камък".

Според Димитров създаването на специализиран фонд, който да редуцира цената на скъпата енергия у нас, ще доведе до ситуация, в която да няма нужда от повишаване на цената на тока за крайния потребител. Това е т.нар. данък "Робин Худ".

Пламен Димитров: В България има възможности за по-високи заплати

В България има възможности за по-високи заплати, заяви в Добрич лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че в Конфедерацията вече ...

Лидерът на КНСБ намекна и, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по принцип има право да поиска повишаване на цената на електроенергията, но това би било възможно едва след като излязат на светло проверките, които Агенцията за държавна финансова инспекция провежда във ВЕИ сектора.

Димитров коментира, че свободният пазар на електроенергия у нас на практика се формира от държавните предприятия, като изтъкна, че токът от АЕЦ „Козлодуй“ е най-евтин както за бизнеса, така и за битовите абонати. Според него ефективността на специализирания фонд би била осезаема, защото ще балансира цената на скъпата енергия, идваща от външни енергийни дружества, а това ще рефлектира положително върху крайната цена на тока у нас.

Димитров не подмина и проектите „Цанков Камък“ и АЕЦ „Белене“, които по негови думи са воденичният камък в Националната електрическа компания, защото тяхното оскъпяване през годините е нараснало в пъти, а това принуждава НЕК да генерира загуби.

Според председателя на КНСБ всеки месец отглагане на взимането на решения относно цената на тока натоварва НЕК с нови 100 милиона лева.

Пламен Димитров вярва, че до края на април ще има оформена пенсионна реформа

Умерен оптимист съм, че до лятото ще има пенсионна реформа. Все пак вече има някакво съгласие по параметрите, но е ясно, че не всеки е ...

В края на разговора той коментира и ТТИП като посочи, че то ще доведе до натиск върху индустрията на страната от страна на САЩ.

Синдикатите и бизнесът - не толкова розови отношения

Днес, по време на заседанието на Енергийната комисия в парламента, Пламен Димитров се скара жестоко с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. Стигна се до ситуация Димитров да крещи и да говори нечленоразделно. Причината - готвените съкращения в държавната енергетика. Правителството обяви цел от 10% съкращение на административните разходи за следващите три години, като скандалът между Димитров и Домусчиев беше на база дали в държавните енергийни предприятия вземат високи заплати. Според лидера на КНСБ средната заплата в НЕК е 1000 лева и няма място за намаление.

Точно тук председателят на енергийната комисия Делян Добрев прекъсна Димитров, защото той взе думата без да му е позволено. Лидерът на КНСБ се ядоса и заяви, че ще говори, докато не бъде чут по темата със заплатите. Съответно Кирил Домусчиев отвърна, че Димитров говори глупости. А председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов взе да тропа по масите, което предизвика въпроси сред журналистите дали прави така при срещите с Бойко Борисов и правителството.

Пламен Димитров: Минималната заплата може да стане 540 лв.

В следващите 3 години минималната работна заплата може да се увеличи с 12% на година и да достигне до 540 лв. , а средната работна запл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика