Писмото на Оманския фонд - тука има, тука няма

33317
Писмото на Оманския фонд - тука има, тука няма
Снимка: БГНЕС

Продължава сагата с писмото на Оманския фонд - един от инвеститорите, проявили интерес към спасяването на КТБ. След като вчера агенция БГНЕС обяви, че разполага с официално писмо от фонда, който е направил конкретна оферта на банката. Малко по-късно от БНБ опровергаха информацията и заявиха, че такова предложение няма. Днес обаче БГНЕС публикуваха документите, с които разполагат.

Консорциум, съставен от Оманския фонд, базирания във Виена фонд ЕПИК и Gemcorp, очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал, се казва в писмото.

Едновременно с това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на банката, за да запълни липсите. Това ще осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното й отваряне.

Оманският фонд отбелязва, че не е получил достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4,3 млрд. лева. Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите, за да започне работа с настоящото и предишното ръководство на банката с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.

Фондът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише в писмото.

Писмото е изпратено до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и до гуверньора на Българска народна банка Иван Искров.

КТБ е поставена под особен надзор вече повече от четири месеца. Кризата около банката избухна в края на юни. Тогава КТБ се обърна към БНБ с молба за помощ и беше поставена под специален надзор. Кризата се задълбочи от медийните изяви на управителя на БНБ Иван Искров, който изнесе противоречива информация за състоянието на банката. Миналата седмица бе внесен доклад в БНБ, в който се казва, че дупката в КТБ е 4,2 милиарда лева.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в момента се намира в Сърбия. Оманският фонд и руската Внешторгбанк са сред миноритарните акционери в КТБ.

Днес Народното събрание ще разгледа доклада на временната финансова комисия по казуса с КТБ. Той предвижда законодателни промени, с които да се избегне фалита на Корпоративна търговска банка и Търговска банка "Виктория". Ако текстовете бъдат приети, БНБ ще бъде задължена да оздравява банки с отрицателен капитал, а не да отнема лиценза им, както до сега. Централната банка обаче е против това предложение, тъй като не разполага с такива средства.

Пак днес квесторите трябва да внесат в БНБ окончателната оценка за състоянието на групата на КТБ.

БНБ: Няма оферта за КТБ от Оманския фонд

БНБ отрече информацията за това, че е постъпила оферта от Консорциума на Оманския фонд за поставената под особен надзор Корпоративна тъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика