Петкова към Westinghouse: Споразумението за седми блок не е окончателно

10965
Петкова към Westinghouse: Споразумението за седми блок не е окончателно

В момента преразглеждаме акционерното споразумение с Westinghouse за изграждане на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" в неговата цялост, клауза по клауза. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

Споразумението с американския технологичен гигант за изграждане на нова мощност беше подписано в последните дни на правителството на Пламен Орешарски на 1 август 2014 г. То изтича на 31 март.

"Това акционерно споразумение не е влязло в сила. То е подписано под условие и условието е, че то бъде потвърдено от следващо правителство", посочи министър Петкова и добави: "В споразумението има договорен краен срок от 31 март... Все още не е дошъл 31 март, ние продължаваме да водим разговори с нашите колеги от "Уестингхаус" и се надявам скоро да имаме яснота".

Тя заяви, че в момента, има създадена работна група, включваща експерти от АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Козлодуй Нови мощности", БЕХ и Westinghouse, които работят съвместно по това "да преразгледаме всяка една клауза от акционерното споразумение".

"Един от приоритетите на нашето правителство е, ако бъде изградена една такова нова ядрена мощност, това да бъде съобразено изцяло с икономическите интереси и да не се изискват държавни гаранции, да не бъде за сметка дълга или на дефицита на страната", подчерта министърът на енергетиката.

Министър Петкова припомни, че кабинетът Борисов има свои изисквания към проекта. "Параметрите, които поставихме, се различават доста от тези в акционерното споразумение, подписано на 1 август 2014 г. Нашата молба е Westinghouse да се яви като стратегически инвеститор, който стратегически инвеститор да участва с реален свеж ресурс в този проект и да не излиза от проекта възможно най-дълго време. Помолили сме американската компания тяхното участие да бъде 49% и съответно пропорционално на това участие да бъдат и инвестираните пари. Надявам се съвсем скоро да имаме отговор", каза тя. И уточни, че се водят преговори.

Министър Петкова беше категорична, че при изграждането на 7 блок трябва да бъде спазено европейското законодателство. Тя заяви, че няма обвързване между 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и бъдещия 7 блок. Удължаването на техния живот е основна цел на кабинета "Борисов". "Движим се в рамките на сроковете по процедурата за удължаването на живота на двата ядрени блока, които са разписани в пътната карта, която сме направили. Спазваме сроковете, няма никаква зависимост между 7 блок и удължаването на живота на пети и шести блок", каза министър Петкова.

Модернизацията за удължаването на живота на пети и шест блок трябва да стане факт до 2017-та и 2019-та година съответно. След модернизацията им те ще продължат да произвеждат евтин и екологично чист ток в продължение на повече от 10 години. По предварителни оценки стойността на модернизацията им е между 300-400 милиона евро за двата, което е доста изгодно, защото за тази сума не можем да построим нова ядрена мощност.

В Крайова готвят шествие-протест срещу седми блок на АЕЦ Козлодуй

Румънският град Крайова ще протестира срещу проекта за изграждане на седми блок на АЕЦ Козлодуй. Новината съобщи за Actualno.com профес...

За финал Петкова посочи, че ядрената енергетика си остава приоритет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com