Петкова: Свиванията в енергетиката ще са от външни разходи, няма да има съкращаване на хора

10599
Петкова: Свиванията в енергетиката ще са от външни разходи, няма да има съкращаване на хора
Снимка: БГНЕС

Десетте процента ще се съкращават от 257-те млн. лв., които са за външни разходи за цялата държавна енергетика. Още е рано да се търси точната сума. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова относно решението на правителството да съкращава административни разходи в държавната енергетика с 10%. 

"Във визията ни за оптимизирането на разходите в държавната енергетика не става въпрос за съкращаване на хора в енергетиката и намаляване на разходите за персонал. Говорим за намаляване на външни услуги в размер на 257 млн. лв. за 2014 г., като консултантски услуги и договори за ремонти, които могат да бъдат оптимизирани", каза Петкова.

След близо 4-часова среща в Министерството на енергетиката между работодатели, синдикати, изпълнителни директори на всички държавни дружества в енергетиката и ресорният министър, стана ясно, че срещата е била насочена към една от мерките, заявена от правителството, а именно необходимостта от съкращаване на разходите в държавната енергетика с цел оптимизация на сектора. "Обсъдихме възможностите за оптимизиране на разходите. Аз и БЕХ запознахме работодателите и синдикатите с административните разходи в държавната енергетика, които са публично известни", уточни енергийният министър.

Обсъден е бил и въпросът с високите възнагражденията в държавната енергетика. Всички директори на държавни предприятия в енергетиката са взели участие в срещата и са имали възможност да кажат какви са проблемите в сектора, както и размера на заплатите си. "Средната брутна заплата в държавната енергетика е 1919 лв., най-високата заплата е на главния инженер на 5 и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй", която е в размер на 3630 лв.", съобщи министърът на енергетиката.

Енергийният министър не знае за интерес на политици и депутати във ВЕИ

Нека уточним, че отсрочка КЕВР да отложи ценовия период може да има само след законодателна промяна. Това заяви енергийният министър Те...

Петкова съобщи, че до 10 дни ще има резултати от проверката на ВЕИ-тата, извършвана Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Тя коментира и КЕВР, като заяви, че в решенията си регулаторът е абсолютно независим орган. "Вчера НС прие промяна в Закона за енергетиката, с която даде възможност на КЕВР в случай, че желае, да се възползва от удължаване на ценовия период. Чакаме и резултатите от проверката на АДФИ. Това са комплексни мерки, които се надяваме да дадат информация на КЕВР, която би и позволила да вземе решение абсолютно независимо какво точно да направи. Не може да кажем, че търсим точната сума, която е нужна на КЕВР", уточни Петкова. 

От своя страна председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира, че има възможност административните разходи да бъдат намалени с 10%. Тоест, в тях се включват и разходите за персонал", посочи той. "Продължаваме да смятаме, че може да се оптимизира числеността на персонала, не като се съкращават хора, а като не се назначават нови. След като ще се стремим към енергийна борса и свободен пазар в това си състояние, някои от тях няма да оцелеят. Ако от сега не започнат да оптимизират разходите си и да повишат производителността си, ще ги изхвърли пазара и ще фалират", убеден е Велев. 

Велев коментира и днешния протест на бизнеса, като заяви, че мащабите му били впечатляващи и, който се правил, че не ги вижда, си заравял главата в пясъка. "Дали ще продължи протестът зависи много как се развива реформата. Индустрията вижда резерви и възможности цената на тока, не само да не се увеличава, а за енергоинтензивните индустрии да се намали", каза Велев и информира, че в протеста днес участие са взели 76 населени места, над 1600 предприятия, с над 250 000, заети с тях. Много мащабни шествия имаше в Стара Загора и Казанлък. Хората показаха, че няма да приемат това увеличение и, че повече така не може, каза Велев. 

От думите на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков стана ясно, че 46 мегавата е отклонението от спирането на мощностите от днешния протест по данни на ЕСО.

Правителството е против поскъпването на тока, ще редуцира разходите в енергетиката

Правителството поема ангажимента за редуциране на разходите в държавната енергетика с по 10% годишно за период от три години. Ние сме...

"Всички стигнахме да извода, че като че ли няма алтернатива за изграждането на този фонд, който се коментира вече няколко дена, в който да бъдат акумулирани всички средства по различни начини и канали с оглед скъпата енергия да бъде изкупувана от тези американски централи и ВЕИ-тата след оптимизацията от този фонд и да бъде разтоварен НЕК от това задължение", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров

Той смята, че в условията от първи януари НЕК не трябва да бъде в режим на единствен обществен доставчик, а да бъде един от всички играчи на пазара. "Това е изключително важно, ако искаме той да продължи да функционира и да обслужва част от задълженията, които генерира. Това е далеч по-важно от въпроса има ли в държавната енергетика едни 10%, които могат да бъдат оптимизирани", посочи Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика