Петкова: НЕК е управлявана неефективно

5137
Петкова: НЕК е управлявана неефективно
Снимка: БГНЕС

"Размерът на дефицита в НЕК е 3 700 млрд. лв. 2 300 млрд. лв. от този дефицит е генериран точно в резултат на икономически решения, на икономически проекти, които са лишени от своята икономическа логика".  Tова заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, тя коментира и сигналите на работодателските организации до прокуратурата, като поясни, че не е запозната конкретно със сигналите.

Тя не оспори твърдението, че Националната електрическа компания е управлявана изключително неефективно, съобщи БНР.

Петкова: От 1 януари КЕВР няма да определя цената на тока

Пълната либерализация на българския енергиен пазар е приоритет на това правителство. След 1 януари 2016 г. цената на електрическата ене...

"Инвестиционни разходи, които до този момент не са възстановени - двата проекта за АЕЦ "Белене" и за "Цанков камък". 1 400 млрд. лв. е тарифният дефицит в НЕК, който е в резултат на регулаторната рамка, в която работи системата. Пътят за излизането от тази ситуация е само въвеждането на пазарни механизми в сектора, спирането на течовете в системата и това смятам, че ще изведе българската енергетика на правилния път".

На закритото заседание на парламентарната комисия по енергетика министър Петкова коментира още, че към момента в Министерството са постъпили 22 доклада от Агенцията за държавна финансова инспекция от проверките в централите за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Докладите са анализирани и са предоставени по компетентност на Агенцията за устойчиво енергийно развитие:

Това е компетентният орган, който извършва проверки свързани с даването на гаранция за произход на електрическата енергия от възобновяеми енергийни източници. Очакваме колегите да разгледат всички тези доклади, да дадат информация досега проверявани ли са тези енергийни обекти, какви са резултатите от тези проверки. Те имат компетентност да отидат и да направят проверка на място, която да установи произхода на тази електрическа енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика