Петкова: Големите предприятия реално ще плащат 19 лв. годишно

7639
Петкова: Големите предприятия реално ще плащат 19 лв. годишно
Снимка: БГНЕС

Разработихме наредба и съгласно параметрите й след нейното нотифициране големите енергоемки предприятия, които са голяма част от индустрията и изразходват ел. енергия над 30 гигават часа годишно, ще ползват намаление в размер на 85%. Реално ще плащат 19 лв. годишно. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БТВ.

Петкова уточни, че от това намаление ще се възползва голяма част от индустрията, която членува в КРИБ и АИКБ. По думите й министерствата на икономиката, финансите и енергетиката са имали ангажимент, който са изпълнили, а именно да създадат тази наредба, която да осигури намаляването на тежестта върху индустрията във връзка с разходите от енергията от възобновяемите енергийни източници.

Столичната "Топлофикация" дължи 560 млн.лв. на БЕХ

Към момента софийската "Топлофикация" дължи на Българския енергиен холдинг са в размер над 560 милиона лева. Това стана ясно по врем...

Министърът посочи, че намалението на цената на тока за битовия потребител е 0,11%. „Това е информацията, която чухме от брифинга на председателя на КЕВР Иван Иванов. Очакваното увеличение беше близо 2%”, посочи Петкова. Тя уточни, че КЕВР самостоятелно определя цената на тока и зад комисията стои българският парламент. „Нейните комисари са доказани експерти и зад тях застанаха всички политически партии. Нямаме основание да се съмняваме в компетентността и обективността на решението на КЕВР”, заяви Петкова.

Тя припомни, че досега добавката „задължение към обществото” се е плащала от битовите потребители в размер на 53 лева, а индустрията е заплащала 18,93 лева.

„С настоящото си решение КЕВР постави на равни условия, както битовите потребители, така и индустрията”, заяви министърът на енергетиката. По думите й добавката „задължение към обществото” ще бъде 38 лева, вместо 40 лева, както е било първоначално заявено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика