Пенсионната реформа вече ограничава правото на избор на най-младите

38138
Пенсионната реформа вече ограничава правото на избор на най-младите
Снимка: Gettyimages

Пенсионната реформа, която се превърна в най-горещата обществена тема за България в края на миналата година, вече действа, макар и само за някои.

Какво се случва – на 19 декември миналата година пенсионната реформа мина в парламента, а след това беше обнародвана в Държавен вестник, но с една малка подробост – тя беше замразена. Оказа се, че е замразена само за хората, които са родени след 31 декември 1959 година и вече работят, а не са започнали да се трудят в България за пръв път от 1 януари тази година.

Работодателско обединение - шест задължителни стъпки в пенсионната реформа

За запазване на тристълбовия модел на пенсионно осигурителната система се обявиха национално представителните работодателски организаци...

Според закона „редът и начинът за потвърждение къде да се осигуряват лицата, започващи работа за пръв път от 1 януари, 2015 година насетне, се уреждат с указ на Министерския съвет” – т.е. с Наредба. Същото важи и за лицата, родени след 31 декември, 1959 година и започнали работа пред 1 януари 2015 година. Такава наредба обаче още не е издадена, защото текат разговори както между парламентарно представените партии, така и със синдикатите, работодателите, пенсионните фондове, а и Комисията по финансов надзор отправи предложение.

По информация на ПОД „Алианц България” обаче осигуровките на стъпилите за пръв път на българския трудов пазар от 1 януари тази година вече се внасят изцяло в НОИ. Неиздадената наредба не важи за тях, каза пред Actualno.com заместник-изпълнителният директор на ПОД „Алианц България” Владислав Русев. Парите на тези хора вече се събират в НОИ.

Досега, за родените от 1960 година насам, 5% от осигуровките отиваха в универсални пенсионни фондове (УПФ). Това все още се случва, но с по-горе описаното изключение.

На въпрос на Actualno.com дали младите работещи ще могат да си прехвърлят парите от НОИ в УПФ, ако желаят, след като пенсионната реформа бъде окончателно приета, г-н Русев отговори откровено: „Не знам”. Той каза, че много зависи какво ще се приеме, но е редно да се даде опция част от парите, които сега отиват в НОИ, да могат да бъдат прехвърлени към УПФ. Сумата не е голяма, защото ще става въпрос за около половин година, но говорим за справедлив принцип, заяви експертът. Механизъм това да се направи и да се изчисли точната сума има – тя минава през НАП, преди да отиде в НОИ и с текст в Преходните и заключителни разпоредби на закона за пенсионната реформа това може да бъде уредено.

По пенсионната реформа вече не се бърза, сега и Тристранката ще обсъжда

Идеята на Комисията за финансов надзор за създаване на пенсионен гаранционен фонд е била обсъдена днес в Министерството на труда и со...

Припомняме, че в началото на седмицата експерти от ИПИ категорично казаха, че „в момента текат опити хората да бъдат прилилъгани да се откажат от спестяванията си и парите да отидат в НОИ или Сребърния фонд. Веднъж случило се, клиентът губи право на следващите вноски и парите си като цяло. Средствата отиват в общия солидарен фонд.” Според експерта на ИПИ Петър Ганев „парите от Сребърния фонд не са твои и не си защитен от Конституцията”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика