Пенсионната реформа - сагата започва

21375
Пенсионната реформа - сагата започва
Снимка: Thinkstock

Пенсионата реформа, която Народното събрание прие преди да излезе в коледна ваканция, изглежда няма да издържи дълго време.

След като още при дебатите финансовият министър Владислав Горанов заяви, че току-що одобрените промени ще се пренаписват из основи, лидерът на Реформаторите Радан Кънев оповести, че с премиера Бойко Борисов са се договорили да не се приема наредбата на Министерския съвет, с която ще станат ясни детайлите как точно ще се прехвърляме от частен фонд в Националния осигурителен институт, докато не се стигне до "общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството".Засега единствено ясно е, че в сила от 1 януари е възможността за избор къде да се осигуряват родените след 1959 г, припомня в. "Сега". В окончателния вариант на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване бе записано, че в подзаконов нормативен акт ще бъде регламентирано как ще става реално прехвърлянето на индивидуалните партиди от частен фонд към НОИ на българите, родени след 1959 г. Това събуди страхове да не би кабинетът да прокара служебно прехвърляне на парите на хората, които изрично не посочат, че искат да се осигуряват и във втория стълб. Горанов обаче категорично отрича да се планира това.

"Имах двучасов разговор с премиера Борисов по повод кризисната ситуация след петъчния вот. Постигнахме съгласие да проведем бързи вътрешнопартийни консултации в ГЕРБ и РБ, след което да проведем поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел. Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството. Това ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания и стабилността на финансовата система, в т.ч. на частните и публичните пенсионни фондове. До приемането на общо политическо решение наредба по спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие", написа във Facebook профила си Кънев.

Заради критиките, че младите хора се закрепостяват към НОИ, финансовият министър заяви, че може да отпадне едногодишният срок, в който те трябва да решат дали да се осигуряват изцяло в НОИ, или и в пенсионен фонд.
 И за други промени ще се мисли - възможно ли е, веднъж отказали се от втория стълб, хората да могат да си изтеглят парите от НОИ и обратно да ги вкарат в частен фонд. "Има начин да се случи това, но не мисля, че е добро решение - да има движение и в двете посоки. В капиталовата сметка човек има натрупани собствени пари.. В момента, който той реши да ги пренесе в НОИ, тези пари се похарчват. НОИ не е създаден да управлява средствата и не е създаден да води лични партиди. Ако човек след това пак реши да излезе от НОИ и да се върне в частния фонд, за което чувам обещания, въпросът е с каква сума ще излезе и какво ще се случи. Очевидно това нещо трябва да се опише", коментира вицепремиерът Ивайло Калфин пред БНР.

Според Калфин частните пенсионни фондове трябва да носят повече отговорност за парите на хората. "Вярно е, има капиталов пазар, има рискове и т.н., но не може да имаш постъпления от доходите на хората по закон и след това да кажеш: "Колкото излезе, толкова ще ви дам", заяви той. По думите му пенсионните фондове трябва да докажат на хората, че тяхното съществуване ще увеличи доходите им, "което в момента съвсем не е сигурно". Калфин обаче декларира, че той лично ще остави парите си в частен фонд, и посочи, че не очаква масов отлив от фондовете към НОИ. Горанов също обяви, че ще си запази личната партида.

Въпреки че президентът Росен Плевнелиев се отказа да налага вето на промените, кандидати да сезират Контитуционния съд има много. Кънев заяви, че заедно с опозицията могат да се сезират КС, Мая Манолова иска БСП да подаде жалба. Коалиция "Десните" също призова да бъде сезиран съдът.

Радан Кънев: Спираме пенсионната реформа до разбирателство

Спират спорните промени в осигурителния модел. Пенсионната реформа преминава в режим на изчакване до постигането на коалиционно единств...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика