Печеливши от ТПТИ може да са производителите на биопродукти, мед и етерични масла

8507
Печеливши от ТПТИ може да са производителите на биопродукти, мед и етерични масла
Снимка: Thinkstock/Guliver

Износът на нишови селскостопански продукти за американския пазар ще спечели от сключването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Това е изводът от анализ на Института за аграрна икономика на тема „Кои българските земеделски сектори биха имали икономическа изгода от споразумението, пред кои има потенциал за развитие и кои са застрашени?“.

Билки, билкови продукти, биологичен мед, тютюн, сушени горски плодове и етерични масла са някои от продуктите, които могат да спечелят от либерализацията на търговията вследствие на ТПТИ. Споразумението ще доведе и до потенциал за увеличаване на износа на млечни продукти, най-вече сиренето и кашкавал, както и на вино, са изводите от анализа.

ЕК: Страните членки да убедят гражданите си за ползите от ТПТИ

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че държавите членки в ЕС трябва да покажат повече управленска воля, за да уб...

Анализът на Института, изготвен по искане на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Момчил Неков, се фокусира върху секторите месо, мляко, биологично земеделие, преработваща промишленост и напитки.

"Не можем да кажем дали всички сектори ще спечелят от ТПТИ, не са един или два. Няма и всички продукти от един сектор да успеят да получат полза. България в тази ситуация, в която се намира, не може да предложи продукт, който да бъде конкурентен по цена“, каза доц. д-р Божидар Иванов от аграрния институт и един от подготвилите на доклада. Той обърна внимание на факта, че в България в хранителния сектор се внасят суровини. 

"Американският пазар е огромен и богат от гледна точка на потребителите. Там непрекъснато се увеличава консумацията на биологични продукти и качествени храни. Не си мислите, че американците са по-неразбиращи от нас. За качествени продукти на американския пазар има място и търсенето ще се увеличава“, коментира още доц. Иванов във връзка с потенциала за износ на български стоки от хранителния сектор.

Според икономистите цялото европейско селско стопанство ще е засегнато от ТПТИ, но то ще се отрази по-негативно на високо субсидирания сектор в Европа, а не толкова на България. В опит да намалят разходите си европейските селскостопански производители могат да изнесат част от производството си в страни като нашата, коментира още доц. Иванов ползите за страната от ТПТИ.

Борислав Сандов: Правителството няма капацитет за адекватна позиция по ТПТИ

Темата Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) остава доста актуална и след поредната дискусия Борислав Сандов...

Какво е състоянието на българското стопанство, според анализа на Института за аграрна икономика и защо те предлагат регулаторно сближаване между САЩ и Европейския съюз може да четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика