Пазете се! Има нови фалшиви банкноти от 2 лева

25780
Пазете се! Има нови фалшиви банкноти от 2 лева
Снимка: БНБ

В Националния център за анализ към БНБ е регистриран нов тип неистински банкноти от 2 лева, емисия 2005 г., съобщават от Централната банка.

При новия тип неистински банкноти от 2 лева е имитиран основния защитен елемент, който най-често се проверява както от гражданите, така и от касиерите в търговската мрежа – холограмната лента. Характерното в случая е, че оптическите ефекти в значителна степен наподобяват тези при истинските банкноти.

ДАНС: Двадесетолевките са най-фалшифицирани

Двайсетолевката е най-фалшифицираната банкнота у нас. След нея най-масово се подправят банкноти от 10 и от 50 лева. Това разказа пред b...

Снимка: БНБ

Ето и съветите на експертите за това как да разпознаем банкнотата от 2 лева с фалшива холограмна лента:

При пипане с пръстите на ръцете лесно се установява гладка хартия, по-тънка от оригиналната банкнотна хартия и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата.

При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава неясно, остатъчно изображение на водния знак – изправен лъв.

ДАНС разкри печатница за фалшиви пари в София

На територията на гр. София служители на ДАНС, под ръководството на Софийска градска прокуратура, проведоха специализирана операция з...

От БНБ напомнят, че гражданите са длъжни при сблъсък с фалшиви пари, да ги предадат в най-близкото поделение на МВР, където ще получат документ за това.

"Ако вече сте приели неистинска банкнота, сте длъжни да я предадете в най-близкото поделение на МВР, където ще Ви издадат документ за това. Бихме искали да обърнем внимание, че при приемането на банкноти гражданите трябва да ги проверяват", съобщават още от Централната банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика