Парламентът избира нов състав на КЕВР

7861
Парламентът избира нов състав на КЕВР
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще избират председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Процедурата на избора е по правила, приети с решение на Народното събрание от 18 март 2015 г. Изборът е предвиден като точка втора за пленарното заседание.

До избора на членове и нов председател на КЕВР се стигна след промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене на 26 февруари 2015 г. Тогава парламентът реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се преименува на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и да бъде съставена от деветима членове, както и да се избира от Народно събрание.

След решението на НС стана ясно, че регулаторният орган ще бъде изграден от два състава от по четирима членове, които ще се занимават съответно с енергетика и с въпросите на ВиК сектора, като председателят на комисията остава един. До този момент ДКЕВР беше изградена от седем членове, припомня БГНЕС.

Съставът на комисията вече се избира от Народното събрание, а не както досега - от Министерски съвет. Членовете трябва да имат минимална образователна степен магистър, 10 години трудов стаж, от които поне седем в енергетиката или във водния сектор, поне един от членовете трябва да има юридическо образование, а друг - икономическо. Бюджетът на КЕВР ще бъде в размер на 30% от средствата, които той събира от лицензионни такси, които са средно на година около 12 млн. лева.

Комисията по енергетика в НС изслуша кандидатите за членове и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) преди два дни. Те са досегашният председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова и членът на комисията Евгения Харитонова - предложения на ГЕРБ за членове на КЕВР.

Иван Иванов е предложението на Реформаторския блок за председателския пост на комисията. За членове реформаторите предлагат Славчо Смилков, Валентин Петков и Елена Маринова.

БСП-Лява България предлага за членове в комисията Валентин Терзийски, Димитър Кочков, Еленко Божков, който беше уволнен от ДКЕВР от служебното правителство на Георги Близнашки, Илиян Илиев, Любомир Денчев и Петър Бояджиев.

От ДПС предлагат в КЕВР да влезе Ремзи Осман. Георги Златев и Боян Боев, който беше председател на ДКЕВР по времето на правителството на Пламен Орешарски, а преди това беше и финансов директор на ТЕЦ "Марица Изток 2," са предложени от БДЦ в състава на комисията.

Предложенията на Патриотичния фронт са Владко Владимиров, Александър Йорданов, Петко Михайлов, Милена Миланова, Румяна Кръстева.

Председателят на КЕВР предупреди да се готвим за скъпо парно заради Йемен

Поевтиняването на парното и топлата вода за второто тримесечие на тази година, което беше окончателно утвърдено от КЕВР, не е толкова г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com