Парите по ОПОС не са спрени, заяви Василева

6896
Парите по ОПОС не са спрени, заяви Василева
Снимка: БГНЕС

Парите по старата ОП „Околна среда“ не са спрени. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод публикации в медиите.

По думите й както плащанията от Европейската комисия към България, така и от Оперативната програма към бенефициентите, са регулярни и редовни.

В новата ОПОС са предвидени средства за превенция на наводнения

В новата Оперативна програма „Околна среда“ вече сме договорили приоритетна ос в размер на близо 160 млн. лв. за дейности...

„В края на 2013 Европейската комисия спря плащанията по оперативната програма. С писмо от 12. 11. 2014г. ЕК официално информира българските власти, че плащанията се възобновяват. От тогава до сега изплащания се извършват редовно и в максимално бърз порядък по програмата, и от програмата към бенефициентите“, обясни министърът пред "Фокус".

Тя припомни, че в края на ноември 2014г. са реализирани 6 транша от ЕК към България, като общата стойност на преведените средства е близо 440 млн. лв.

„В края на миналата седмица, на 27 април, Европейската комисия реализира пореден транш с възстановяване на средства към страната ни“, допълни Ивелина Василева. По думите й благодарение на конструктивен диалог взаимоотношенията на ЕК с България са се променили спрямо 2013г. Министър Василева допълни, че работата по програмата е интензивна, защото целта е успешно да бъде завършен старият програмен период.

„В момента фокус на вниманието е стартирането на новата оперативна програма, която е във финална фаза и ще бъде предложена за одобрение и на министерски съвет. Вече е представен окончателният вариант на тематичната работна група, която ще приключи произнасянето в началото на следващата седмица. След което програмата ще бъде представена за разглеждане на Съвета по координация и управление на евросредствата и съответно на Министерски съвет“, обясни Василева.

480 млн.лв. са изплатени по ОПОС

Плащанията по ОП "Околна среда" бяха възстановени през ноември. По линия на програмата вече са изплатени 480 млн.лв. за 64 общини. Това...

Тя допълни, че програмата ще даде възможност на страната ни да продължи важните инвестиции, както в сферата на водите, отпадъците и биоразнообразието, така и в две нови приоритетни оси. По думите й те са свързани с подобряването качеството на въздуха и превенция на риска от наводнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com