Парите от концесии скочили 4 пъти за две години

5341
Парите от концесии скочили 4 пъти за две години

Парите, които бюджетът на страната е получил през 2012 година от концесионни такси, са 186 милиона лева, докато през 2010 година приходите са били едва 42 милиона лева, съобщи Делян Добрев пред участниците в регионалната газова конференция.

Голяма част от тези приходи идват от бонусите на консорциума от три компании, заети да проучват за петрол и газ в блок Хан Аспарух, заяви още той. За правото си за проучвания Total, OMV и Repsol са платили 96 млн. лева.

Втори сме по добив на злато в Европа

През миналата година в страната са добити 5 302 килограма злато, от близо 1,36 млн. тона злато, съдържащо руда, което може да нареди ст...

Според експерти, местният добив покрива между 15 и 20% от потреблението на природен газ на България. Това става възможно благодарение на находищата управлявани от Melrose в Черно море, както и на увеличения добив от Чирен.

“От находището вече се добиват по 4,2 млн. куб. метра газ на ден, а плановете са тези количества да достигнат до 10 млн. куб. метра дневно”, потвърди изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков, цитиран от БЛИЦ.

В обсъжданията бяха посочени и други интересни данни. Например това, че цената на шистовия газ в САЩ е шест пъти по-ниска и благодарение на „шистовата революция“ е имало свръхпредлагане на въглища. В резултат цената им е намаляла и това е довело до по-високо потребление, включително и в България.

Редактор: Десислава Ушатова

България има златни залежи за $7 млрд.

Злато за близо 7 млрд. долара има на българска територия. Това показват разчетите на Министерството на икономиката, енергетиката ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика