Парите от емигранти с 800 млн. евро по-малко

7369
Парите от емигранти с 800 млн. евро по-малко

Всяка година сънародниците ни, които живеят зад граница, наливат в икономиката на държавата по 2,6 милиарда евро, съобщи председателят на Асоциацията на българите по света акад. Григор Велев. През последните години заради кризата сумата е намаляла на 1,8 милиарда евро, предаде Стандарт нюз.

Той посочи, че заплатите на сънародниците ни в Европа са с 30-40 на сто по-ниски от тези на местните жители и българската държава трябва да се бори, за да бъде премахната тази дискриминация в заплащането.

Българите по света са над 22,7 милиона, като 15 милиона от тях живеят извън родината си
, каза още акад. Григор Велев. Той представи програмата за четвъртата редовна сесия на Световния парламент на българите, която ще се проведе на 3 и 4 ноември във Варна. Очаква се във форума да вземат участие делегати от 26 държави от целия свят. Основен акцент в заседанията ще бъде състоянието на българските диаспори и нуждата от защита на правата им, особено в съседните ни страни, посочи Велев.
 
Световният парламент ще обсъди и множеството сигнали за бездействие на българските консулски и посланически служби, допълни Велев. Според него най-добре е да бъде създадено министерство, което да работи по проблемите на българските диаспори, тъй като настоящата Агенция не разполага с достатъчно средства и поддържа само формални отношения с общностите.

В момента правим постъпки пред министерството на финансите за създаване на български колеж в Чикаго, където живеят над 230 хиляди наши сънародници, каза още Велев. Държавата трябва да се ангажира и със създаването на училища, където има големи диаспори.

Велев съобщи още, че заседанието на Световния парламент ще приключи с приемането на няколко декларации за отношенията на страната ни с Македония и Сърбия.

Редактор: Десислава Ушатова

Великобритания чака вълна от бг имигранти

Нова вълна от източноевропейски имигранти застрашава работните места на хиляди британци, твърдят експерти на Острова, цитирани от в. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика