П. Москов: Малките и средните вложители на КТБ се използват като жив щит

34198
П. Москов: Малките и средните вложители на КТБ се използват като жив щит
Снимка: БГНЕС

Малките и средните вложители на Корпоративна търговска банка (КТБ) се използват като жив щит за различни задкулисни интереси . Това заяви по време на специална пресконференция Петър Москов от ДСБ. Той взе участие в днешната пресконференция на Реформаторския блок, свързана със ситуацията в КТБ. По време на нея представителят на „тъмносинята” партия беше категоричен, че няма причина малките и средните вложители да не получат парите си веднага.

Това може да се случи с незабавно прилагане на европейската директива 94/19ЕО. В резултат влоговете до 100 хил. евро, които са гарантирани, могат да бъдат изплатени в срок от 20 дни след задействане на документа. Същевременно трябва да бъдат предприети незабавни действия от международна компания, разследваща измами в банката, по осребряване на активите и изплащането на влоговете, които не са гарантирани. Това препоръчват още от блока.

Реформаторският блок поиска Цацаров да бъде разследван заради КТБ

Реформаторският блок поиска официално главният прокурор Сотир Цацаров да бъде отстранен от разследването на случая "КТБ". От Блока иска...

По повод прилагането на европейската директива, Москов беше категоричен, че Реформаторите ще внесат закон за незабавното й прилагане още в първите дни на следващия парламент. Документът ще бъде дело на юристите Гроздан Караджов и Петър Славов.

Според Гроздан Караджов от „Движение България на гражданите” налице е нежелание от най-високи политически нива да бъде разкрита истината за КТБ. Според него ако БНБ не е била управлявана от #КОЙ, досега подобна фирма (за международен одит) е щяла да бъде назначена и да има вече резултати. Такава фирма все още не е наета.

Караджов даде за пример банковата криза в Кипър, която е била разрешена с помощта на разследваща измами одиторска фирма за 2 месеца. Става дума за десетки записи вътре в банковите досиета на кипърската банкова система. При нас става въпрос само за 155 такива досиета, коментира представителят на изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

От обединението бяха категорични, че са против това КТБ да се спасява с пари на данакъполтаците. Ако се стигне до подобен вариант, това ще означава теглене на нов дълг. От своя страна  плащанията по него ще трябва да бъдат включени в бюджета за следващата година, обясни Москов. Той добави, че за да изпълни България европейското изискване за бюджетен дефицит до 3%, това ще означава съкращаване на разходи – например за образование или здравеопазване.

Ген. Атанасов: За КТБ вината е на ДПС, пред тяхната централа да се протестира

Начинът, по който Цветан Василев се предаде в Сърбия, не е случаен – това е премислено, преговорено. Василев се бори докрай, за д...

Москов завърши с това, че ако КТБ бъде спасена с държавни пари, това ще означава да покажем на всички, че могат да нарушават закона.

От своя страна председателят на ДСБ Радан Кънев беше категоричен, че председателят на ДАНС Владимир Писанчев, бившият председател на агенцията Цветлин Йовчев, главният прокурор Сотир Цацаров, бившият зам.-министър на финансите Петър Москов и председателят на КФБ Стоян Мавродиев не трябва да участват в евентуалното спасяване на КТБ. Кънев добави, че от няколко месеца е налице мащабно престъпление, в резултат от което 10% от националнаното богатство са блокирание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика