Отстъпихме пред ЕК и връщаме 152 млн. лева по ОПОС, за да не загубим всичко

14192
Отстъпихме пред ЕК и връщаме 152 млн. лева по ОПОС, за да не загубим всичко
Снимка: БГНЕС

Заради спирането на Оперативна програма "Околна среда" служебното правителство се реши на 152 млн. лева финансова корекция. С нея кабинетът "Близнашки" се надява да рестартира програмата в България и да не губим повече пари по нея.

Решението на служебното правителство представлява фактически прием на предложената от службите на ЕК финансова корекция в размер на 152 916 261 лева. Грешката представлява 9,5% от стойността на договорите с изпълнители, включени в популацията от 239 договора, която е била обект на проверка. Това означава окончателна загуба на сумата за България.

Корекцията е определена на база на резултатите от работата на Управляващия орган, Сертифициращия орган и службите на Комисията. Тя следва да бъде изплащана през 2014 г. и следващите години.

Европейската комисия замрази плащанията по ОПОС в края на 2013 г., заради нарушения при обществените поръчки в периода 2010-2013 г. С днешното си решение служебното правителство реално признава, че при обществените поръчки, сключени в мандата на ГЕРБ 2010-2013 г., са допуснати груби нарушения.

Освен пари по "Околна среда", България може да загуби сериозни средства и по Оперативна програма "Регионално развитие". През април ЕК замрази плащанията по две от осите на програмата – за развитие на туризма и градска инфраструктура. Мотивите отново бяха свързани с нарушения при обществени поръчки, сред които и тази за модернизиране на градския транспорт в Бургас.

България категорично е на плюс от членството в ЕС, уверява Цанова

България категорично печели от влизането си в Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът по усвояването на европейските фондове Илияна ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика