Отстранените шефове на КТБ: Активи се разпродават, а нито лев не отива за дълга

34774
Отстранените шефове на КТБ: Активи се разпродават, а нито лев не отива за дълга
Снимка: БГНЕС

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов, разпространено и до медиите, отстраненото ръководство на Корпоративна търговска банка (КТБ) алармира за нередности, извършвани от квесторите на БНБ.

"Вътре в банката продължава хаосът и безотговорното поведение на назначените от БНБ квестори, чиято функция, съвместно с Централната банка, е да опазват активите на КТБ АД. Допуснато е и продължава да се допуска активи на фирми-длъжници да се разпродават и ипотекират в полза на трети лица, като нито един лев от тези сделки не отива за погасяване на дълга към банката.

До нас постоянно достига информация – от медиите, от други публични източници (например, от Имотния регистър), че лицето Бисер Андонов Лазов – защитен свидетел на прокурора Иван Гешев, и представляващ собствениците на фирми - кредитополучатели в КТБ АД, с просрочени задължения, разпродава техни активи. Имотите се разпродават, прехвърлят или ипотекират в полза на близки до Бисер Лазов лица и техни фирми (Ангел Славчев Христов, сина му Лъчезар Христов, Ненчо Ангелов Трифонов и др.)", се казва в писмото.

Руснаци помагат на Цветан Василев, за да избегне съд в България?

Визита от влиятелни руски бизнесмени е получил преследваният от българското правосъдие банкер Цветан Василев, твърди в свой материал аг...

Там се посочват и конкретни имоти, намесени в схемите:

"На 31.10.2014 г. фирма „Евробилд 2003” ЕООД (собственост на „Аквафинанс” ЕООД с управител Бисер Лазов), ползваща кредити за десетки милиона лева, е учредила договорна ипотека в полза на трето лице върху сградата на ул. „Граф Игнатиев” №10, в която се помещава Централно управление на КТБ АД. Фирмата, в чиято полза е учредена ипотеката, е „Ню кооп инвест” ЕАД (под контрола на Лъчезар Христов и представлявана от Ненчо Трифонов). Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида № 557698, том 21, акт 50.

На 13.11.2014 г. същата фирма – „Евробилд 2003” ЕООД, продава обекти от жилищна сграда във Велико Търново на „Балкан Ерма” ЕООД с управител Ангел Славчев Христов – близък приятел на Бисер Лазов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида №84119, том 23, акт 127.

На 13.11.2014 г. „Евробилд 2003” продава на същата тази фирма – „Балкан Ерма” ЕООД, парцел в Горна Оряховица с площ от 41 дка, заедно със сградите. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида №62556, том 20, акт 93.

Румен Гечев направи косвена връзка между пенсионните фондове и КТБ

Води се кампания срещу пенсионните фондове с цел да се прехвърлят пари, за да се освободят средства за бюджета. Нечувано е да не си гов...

На 14.11.2014 г. „Евробилд 2003” продава отново на фирма „Балкан Ерма” ЕООД, имот - парцел с площ от 160 дка, на първа линия на морето в близост до гр. Бяла, обл. Варна. Сделката е отразена в Имотния регистър с вх. номер 25670 от 14.11.2014 г., том 67, акт 63", допълват от КТБ.

Временно отстранените шефове на трезора допълват, че въпреки посочените разпореждания с недвижими имоти по сметките на „Евробилд 2003” ЕООД не е постъпил нито лев и фирмата продължава да не обслужва получените от банката заеми.

Ръководството се обръща към премиера Борисов и го призовава да стабилизира финансовата система в страната, като част от това е да се изясни случилото се с КТБ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com