От вчера парите за земеделците са блокирани, твърдят от ГЕРБ

16569
От вчера парите за земеделците са блокирани, твърдят от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Всички средства за подпомагане на земеделските производители са блокирани от вчера следобед. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Танева, предаде БГНЕС.

"Вчера следобед станахме свидетели на безпрецедентен скандал в управлението на земеделския сектор и по-точно на фонд "Земеделие" с подаването на оставка на членовете на УС в знак на несъгласие изпълнителният директор и неговият екип да подадат оставки след множество неблагополучия в работата на фонда, поясни тя.

Танева твърди, че изцяло е блокирана работата на фонд "Земеделие" и то в момент, който е най-важен за страната за определяне на национални политики и вземане на решения за тях по прилагането на директни плащания. Крайният срок е 1 август, а такова решение все още няма, каза Танева. "Програмата за развитие на селските райони" не е одобрена единодушно от земеделския сектор. "Беше обещано, че ще има промени, но все още не е изпратена за одобрение от Брюксел. Както в първия програмен период, когато започнахме със скандал и близо 2-годишно закъснение ще завършим този програмен период със същото политическо управление на БСП и ДПС също със скандал, който ще предизвика отново забавяне на новата Програма за развитие на селските райони вероятно със същия срок", смята Танева.

"Рискът от загуба на средства само за 2014 г. може да достигне 500 милиона – и то при оптимистичен вариант, че компенсаторните плащания по втора ос в края на годината ще могат да бъдат платени, ако някой най-после понесе политическата отговорност, подаде оставката, която му искат всички в сектора и се намерят нормални хора да управляват", каза тя.

"Чуваме, че правителството нямало да актуализира бюджета на Здравна каса, защото имало достатъчно пари", посочи пък депутатът Лиляна Павлова. Според нея ангажимент на държавата по договор обаче е с парите от резерва да разплати всички спрени задължения и всички разплащания, които не се случват от месеци. "Щом ги има в бюджета, защо не ги плаща, какво се цели с това? Това са много съмнителни действия и апелираме в понеделник всички тези средства от резерва, полагаеми се средства на европейските данъкоплатци незабавно да бъдат разплатени към българските фирми, изпълнители и граждани, защото всичко това ще доведе до тотален скандал, сътресение и ще раздруса държавата по начин, по който градушката ще ни се види горещо слънце", каза Павлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com