От септември започва ваксинация на животни срещу "син език"

33535
От септември започва ваксинация на животни срещу "син език"
Снимка: БГНЕС

През септември ще започне ваксинация на здрави животни срещу "син език". Това съобщи зам.-шефът на БАБХ д-р Радослав Карабаджаков, предаде БГНЕС.

Около пет милиона дози ваксини ще са необходими за преодоляване на заразата. Отпускането им ще бъде договорено с Европейската комисия на среща на 3 септември, а самата ваксинация трябва да започне до края на същия месец след провеждането на процедура. Половината от средствата трябва да бъдат отпуснати от националния бюджет, а другата половина ще бъде поета от Европейската комисия, съобщиха от агенцията.

Карабаджаков съобщи, че до момента от болестта "син език" са умрели над 3000 животни. Най-големите огнища на заразата са в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Пловдив, Бургас и Ямбол. Стопаните ще бъдат компенсирани по пазарни цени за всяко загубено от болестта животно, като се предвижда да им бъдат изплатени и компенсации за непреките загуби. "В момента тече процедура за диагностична апаратура, с която да се изследват кръвните проби от животните", каза още д-р Карабаджаков.

В село Сушица, Карловско днес екип на БАБХ на агенцията показа нагледно методите, които се прилагат за противодействие на разпространението на болестта "син език" както и ефективни действия за справяне с последствията от нея. Всички предприети от Агенцията мерки са насочени към подкрепа на стопаните, чийто животни са засегнати от разпространението на болестта "син език".

Във фермата на братята от село Сушица Иван и Марин Ангелови, беше проведена нагледна дезинсекция с препарат, като срещу комари, които пренасят болестта се третираха оборите, торищата и местата около поилките. Подобна дезинсекция е проведена във всичките стопанства, където е констатирано заболяването.

Шефът на БАБХ призна, че заради липса на пари не е имало превенция за "син език"

Болестта „син език” не се случва заради лоша превенция от страна на ветеринарите. Тя се разпространява заради едни насекоми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика