От днес спираме да работим за държавата

6488
От днес спираме да работим за държавата
Снимка: Thinkstock

Тази година 2 май е Денят на свобода от правителството или денят, в който спираме да работим за държавата, стобщиха от Института за пазарна икономика. Датата е фигуративна - показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано - ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, уточняват експертите, цитирани от БТВ.

Данъчната тежест в България обаче е различна за отделните хора, като голямото бреме пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци - те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи.

ИПИ: Пенсионната реформа нарушава Конституцията

Унищожителна критика по адрес на приета в края на миналата година пенсионна реформа отправиха днес от Института за пазарна икономика (И...

За тези българи, които могат да бъдат определени като "средна класа", денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. От друга страна, за българите, които не работят или просто работят "на сиво", денят на свобода от правителството идва много по-рано, отбелязват от ИПИ.

И все пак, всеки български гражданин пълни хазната по един или друг начин.

Най-много дни през 2015 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни - 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 8 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси, са изчислили икономистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com