От МОСВ: Има страх да се подписва за дюните

24437
От МОСВ: Има страх да се подписва за дюните
Снимка: БГНЕС

Комисиите, от които зависи в кадастрите да бъдат вкарани картите с дюните по Българското Черноморие, се страхуват да подписват. Това е казал представителят на МОСВ Михаил Михайлов по време на вчерашната среща, на която беше обсъден случаят със застрояването на плажа Корал и на която присъстваше и вицепремиерът Екатерина Захариева.

Според Михайлов комисиите не искали да подписват, защото големи частни терени ще стават дюни и инвестиционни интереси за десетки милиони левове ще бъдат провалени, информира „Биволъ”. Михайлов даде и пример: Половината терени на Ибердрола (испанската компания, която иска да застрои Корал) са върху дюните. Това прави около 70 декара, върху които е предвиден строеж на ваканционен град за 5000 души.

Държавата ще иска отмяна на разрешителните за строеж на Корал

Министерството на регионалното развитие (МРР) ще сезира прокуратурата с искане да протестира издадените разрешения за строеж на плаж ...

Същевременно вицепремиерът Екатерина Захариева увери, че „няма страшно”. По думите на Михайлов страхът витае най-вече в общините. "Ще ги видим ние тези, които се страхуват", закани се министър Захариева. Тя разпореди на присъстващите служители да проверят какво се случва в комисиите, страхуват ли се или не се страхуват, а на най-уплашените да бъдат пратени успокоителни писма.

Според „Биволъ” за изпълнител на застрояването на Корал „Ибердола” е избрала „Витатур Инвест”, която е свързана с един от главните изпълнители на „Южен Поток”. Същата фирма през 2003 година придоби общинската земя от скандалния бивш кмет на Царево Петко Арнаудов на символичната цена от 4 евро на кв.м. срещу обещания за инвестиции. Последва препродажба, като крайният собственик "Ибердрола" плати 100 пъти по-висока цена - до 400 евро на кв. метър. Втората част от плана на „Витатур” е да изпълни и строежа, който ще струва поне 100 милиона евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика