От КТБ не са откраднати 4,22 млрд. лв., твърди експерт

311234
От КТБ не са откраднати 4,22 млрд. лв., твърди експерт
Снимка: БГНЕС

От "Корпоративна търговска банка" (КТБ) не са откраднати 4,22 млрд. лв. Това обясни проф. Христина Вучева в ефира на БНТ. Разликата между първия доклад на одиторите и този, който беше представен в сряда, идва от промените в правилата за обезценка на необслужваните кредити.

Според икономиста и бивш министър на финансите от служебния кабинет на Ренета Инджова оценката на необслужваните кредити е нещо много субективно. Тя добави, че ако не са били сменени правилата, то дупката е щяла да бъде по-малка.

Последен шанс за спасяването на КТБ?

Оманският фонд преговарят за оздравяването на Корпоративна търговска банка. Инвеститорите обаче искат да знаят с каква финансова подкре...

От своя страна бившият шеф на Сметната Палата проф. Валери Димитров обясни - брандът КТБ е дискретиран непоправимо.

В резултат за да се спаси банката, зад нея трябва да застане сигурно лице, което да може да успокои вложителите и да ги увери, че няма смисъл да теглят парите си. Това може да направи само някой голям инвеститор или държавата, а в момента не се случва. 

Ако се окаже, ча капиталовата адекватност на банката е отрицателна, тогава трябва да се върви към фалит и изплащане на гарантираните депозити от Фонда за гарантиране на влоговете.

Разликата между наличните средства и тези, които са необходими, трябва да бъде покрита от банките, заяви бившият шеф на Сметната палата. Според него веднага, след като се приключи със случая КТБ, фондът трябва да бъде запълнен отново. Защото празният фонд кани спекуланти и някой може да се изкуши да осъществява нови атаки срещу банки.

Спасяването на КТБ ще струва по 2 хил. лв. на работещ

2 хил. лв. тук и сега ще трябва да плати всеки работещ, ако се премине към спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) с публични...

Вучева и Димитров очакват появата на имена на кредитни милионери от КТБ. В тази връзка бившият финансов министър попита риторично какво е станало с онези, които бяха осветлени покрай събитията през периода 1996-97 г. От своя страна бившият шеф на Сметната палата се обяви за пълно разследване на кредиполучателите.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика