От ИПИ: Засега не е добре България да влиза в еврозоната

17184
От ИПИ: Засега не е добре България да влиза в еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

По-добре е за България все още да не влиза в еврозоната. Членството ще има конкретна цена и тя ще бъде много висока за страната ни. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика Десислава Николова.

Тя уточни, че страната ни ще трябва да плати около 300 млн. евро вноска за участието ни в спасителните механизми на Европа. Има и други големи разходи, които могат да бъдат непосилни за нашата икономика, каза още Николова.

Защо цените скачат след приемане на еврото?

Доста преди еврото да стане реална валута за 300 млн. европейци от 1 януари 2002 г., икономистите обясняваха, че няма причина цените да...

„В момента, в който ние са присъединим хипотетично към еврозоната, ние ще трябва да платим своята капиталова вноска в т. нар. Европейски механизъм за стабилност. Тази вноска в първите няколко години ще бъде равна на 0.8% от БВП на страната или около 300 млн. евро“, уточни Николова.

Според нея ще има ползи за България от това членство в еврозоната, но те ще бъдат неизмеримо малки в сравнение с големите разходи за страната ни.

Ползите от членството са най-вече по линия на т. нар. „транзакционни разходи“ при смяната на валута, при преминаването от лева към евро, каза още Николова. Тя допълни, че българската икономика може да поеме подобна капиталова вноска към Европейския механизъм за стабилност. Освен този разход обаче България трябва да плати и държавна гаранция в размер на над 2 млрд. евро, което би било непосилно за нашия бюджет, категорична е Десислава Николова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика