От ЕК не знаят, че трябва да почнат да ни глобяват заради ЕСО и НЕК

10957
От ЕК не знаят, че трябва да почнат да ни глобяват заради ЕСО и НЕК

Няма течащи от днес глоби за България във връзка с неизпълнение на изискването на Европейската комисия за разделяне на НЕК и ЕСО - част от мерките по Третия либерализационен пакет в енергетиката, предаде БНР.

Изявлението от Брюксел стана факт, след като вчера икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев заяви, че от днес се трупат по 9 хил. лева глоби на ден заради служебното правителство, което е блокирало процеса. Справка в официалното съобщение на ЕК обаче показваше не 9 хил. лева глоба на ден, а 8448 евро на ден.

Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние

В момента НЕК се намира в критично финансово състояние, съобщи икономическият министър Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС. Задълженията...

Оказа се обаче, че от ЕК не знаят да изтича срок за изпълнение на изискването. Европейската комисия припомни, че още през януари е завела дело срещу страната ни в Европейския съд заради това, че не е въвела в националното си законодателство Третия енергиен пакет и свързаните с него директиви за природния газ и електричеството. Съдебно решение обаче още няма, а Марлене Холцнер, говорителка на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, обясни, че обикновено минават поне месеци, докато съдът проучи даден случай и се произнесе.

Европейският съюз няма специален, вътрешен краен срок, в който България да приложи Третия енергиен пакет. Съгласно изискванията страната ни вече трябваше да е разделила преноса на електроенергия от системния оператор още на 1-ви март 2012-а – преди повече от година. Не знаем какъв краен срок изтича на 30-и юни – ние нямаме такъв краен срок, каза Марлене Холцнер, говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика