От БСП обвиняват властта, че с нов фонд точи държавни енергийни предприятия

10507
От БСП обвиняват властта, че с нов фонд точи държавни енергийни предприятия
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Създаването на Фонд за сигурност на електроенергийната система цели да се парира трупането на дефицит в системата на енергетиката. Това заяви заместник-енергийният министър Николай Николов в съботния сутрешен блок на Нова телевизия.

Тарифният дефицит се създава от три групи производители на ток – ВЕИ-тата, американските централи и т.нар. когенерации т.е. високоефективното производство. С прости думи това означава купуваш скъпо, продаваш евтино, обясни Николов. Той добави, че правителството се е ангажирало да има либерализация на пазара от 2016 година. Там елементите са два – освен либерално предлагане да има компесационен механизъм срещу трупането на дефицит в НЕК, добави заместник-министърът.

Готвят се промени за количеството и цената, на която се купува ВЕИ енергия

Излишъкът от енергията, произведена от ВЕИ-тата, ще се изкупува от обществения доставчик по цена за излишък, която на пазара е около ...

Ние не знаем дали цената на тока ще се вдига или не – това е работа на КЕВР, подчерта Николов. Хубавото е, че оповестените вчера (3 юли) мерки срещат подкрепат, добави той.

За шест месеца Теменужка Петкова обяви, че очаква 200 млн. лева да се съберат в този фонд. Доколкото разбирам, тези средства ще бъдат вкарани в НЕК. Тогава обаче има риск да се смесят парите от въглеродните емисии и от Фонда за сигурност на електроенергийната система и да имаме проблем от страна на ЕС, каза депутатът от БСП Красимир Янков, член на Комисията, наблюдаваща дейността на КЕВР.

От кого ще се плащат тези 5% основно – от АЕЦ Козлодуй, НЕК, ТЕЦ „Марица Изток” 2. Американските централи няма да плащат заради договорни отношения, поясни Янков. Той разкритикува и позицията на държавата да съкращава 10% от разходите само за външни услуги, защото специално за „Козлодуй” това ще означава проблеми с инвестиционната програма. Отделно като се намалят инвестициите, ще се правят аварийни ремонти със закъснение.

Попитан дали американските централи няма да бъдат натоварени с компенсационния механизъм, Николов просто отговори, че с този механизъм „веднъж завинаги” ще бъде решен проблемът с недостига в енергетиката.

Работодателите оспорват цитирани от официално лице данни за големината на протеста им за тока

Изразяваме своето недоумение от доста прозрачните манипулации и спекулативни интерпретации наданните от Електроенергийния системен опер...

Янков каза, че правителството досега така и не се старае да намали цената на изкупуване от американските централи. Обясняват ни как има забавяне в преговорите, как това не е държавна помощ, поясни той. Попитан дали след като договорите са от 2001 година може да се говори за държавна помощ по правилата на ЕС, след като не сме били членове по това време, Янков отговори, че това не пречи, след като сега сме.

Не се намесваме в работата на КЕВР, а ние сме първото правителство, което предоговаря промяна на цената от американските централи, подчерта Николов. Той обаче не уточни, че става въпрос за намаляване на цената на изкупуване, а на поддържка на мощностите. Американските централи държат непрекъснато в готовност мощности за произвеждане на ток при допълнително търсене, за което България плаща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика