От БЕХ алармират: Дълговете на НЕК растат с часове

13474
От БЕХ алармират: Дълговете на НЕК растат с часове
Снимка: БГНЕС

Дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) към американските централи Марица Изток 1 и 3 растат с часове. Това заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен, цитирана от БНР.

Изчистването на просрочията към тецовете “ЕЙ И ЕС Гълъбово” и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е условието, което България трябва да изпълни, за да бъдат намалени цените на тока, който НЕК изкупува от тях.

БЕХ мисли да взима заем от 1 млрд. лв. за погасяване на дълговете към ТЕЦ "Марица" 1 и 3

Българският държавен енергиен холдинг (БЕХ) обмисля взимането на синдикален заем в размер на около 1 млрд. лв., за да погаси забавени п...

Споразумението за намаляване на цените, по които НЕК плаща на "Марици"-те, за да държат в готовност мощностите си, или така наречената цена разполагаемост, беше подписано в началото на миналия месец. Изчислено беше, че промяната на договорите с американските централи, ще спести на НЕК 1 млрд. лева в следващите десет години и ще предотврати скок на цената на тока за бита от 1 юли. В замяна на това, от електрическата компания трябва да изчистят задълженията си към американските централи, които са в размер на 800 милиона лева до края на следващия месец.

"Когато разплетем този възел ще бъде финализирано и самото подписване на окончателните споразумения. Част от текстовете вече са изпратени за съгласуване. Те трябва да минат през Комисията за енергийно и водно регулиране. Наистина преговорите са дълги и трудни", обясни изпълнителният директор на Жаклен Коен. Той не посочи, дали НЕК ще успее да изплати задълженията си в срок.

"Имаме някакви времеви цели, но предпочитам да не ги обявявам. Когато кажеш на партньора си, че имаш някакъв срок, той винаги използва, което е нормално", каза Коен.

Все още се обмисля, от къде да дойдат парите за разплащане с американските централи, като вчера зам.-министърът на енергетиката Николай Николов заяви пред "Ройтерс", че Българският държавен енергиен холдинг обмисля взимането на синдикален заем в размер на около 1 млрд. лв., за да погаси забавени плащания към двата американски ТЕЦ-а в страната

Нужно е одобрение от банките-кредитори за намаляване на цените от "ТЕЦ Марица Изток" 1 и 3

Одобрението на банките-кредитори е едно от условията относно споразумението за намаляване на цените между Националната електрическа ко...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com