Още днес трябваше да има шоково ограничение на газа за топлофикациите, казва експерт

15493
Още днес трябваше да има шоково ограничение на газа за топлофикациите, казва експерт

Официално писмо до всички топлофикационни дружества е изпратило държавното дружество "Булгаргаз", с което ги уведомява, че от днес заявените количества природен газ се орязват наполовина. Това потвърди пред БНР зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара Валентин Терзийски. Той говори по въпроса и в сутрешния блок на БНТ. От Министерството на икономиката и енергетиката не дават коментар, от "Булгаргаз" обещаха да говорят по-късно.

По думите на Терзийски още в 8:00 часа тази сутрин е трябвало да има вече намаление, но то не се е случило. Доколкото имам информация, към девет-девет и половина е отменено това нареждане за ограничаване. На какво се дължи – нямам информация. Може би по-скоро на непремерено решение за ограниченията, отколкото на някаква промяна в ситуацията към настоящия момент, касаеща техническо естество. При всички случаи няма официално спиране на доставките от руската страна към който и да е потребител в Европа, обясни Терзийски.

Зимата може да се окаже тъмна и студена

За момента намалените количества газ не са усетени от битовите потребители. Това призна заместник-председателят на браншовата камара на...

Според него, при газова криза, всичко зависи от готовността на големите дружества в България. Финансовото им състояние е тежко, съгласи се Терзийски. И добави, че положението е по-различно от януари 2009 година от тази гледна точка и може да се очаква "драма".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com