Орешарски: "Южен поток" беше спрян с решение на министъра на икономиката

28712
Орешарски: "Южен поток" беше спрян с решение на министъра на икономиката
Снимка: БГНЕС

Въпросът за спирането на тръбопровода "Южен поток" не е разглеждан в Народното събрание. То не е страна. Министърът на икономиката и енергетиката даде разпореждане за спиране на проекта. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на изслушването си в Народното събрание във връзка със спорния проект, прехвърляйки отново отговорност. Като цяло той избяга от конкретиката по "Южен поток".

Министърът-председателят не отговори на въпрос кога проектът може да бъде рестартиран, след като бъде изпратена необходимата информация до Европейската комисия. От думите на Орешарски не стана ясно и какви неустойки ще дължи страната ни, ако "Южен поток" не бъде рестартиран. Той се позова на факта, че става дума за търговски договор т.е. търговска тайна.

Реформаторите: Южен поток - управляващите готвят национално предателство

Какъв проект е "Южен поток" - изгоден за България или само от интерес за Русия? По-евтин ли ще е газът за нашата страна по тази тръба и...

От своя страна депутатът от БСП Явор Куюмждиев отново повтори, че договорът е изключително важен за България и целия юг на България. Той се обърна към Орешарски, заявявайки: "Господин премиер продължавате да изпълнявате проекта, спазвайки европейските правила".

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев прехвърли вината на правителствата на Тройната коалиция и ГЕРБ. Според него в момента съмненията са насочени към междуправителството споразумение, подписано през 2008 г., и начинът на създаване на проектна компания през 2011 г. Стойнев беше категоричен по отношение на опозицията: "Ако вие сте сбъркали, сбъркали сме и ние".

Министърът обясни още, че отговорите, които трябва да бъдат изпратени до Европейската комисия, трябва да бъдат представени пред Съвета по европейските въпроси* до 29 юни. На слизане от трибуната Стойнев добави: "Трябва да сме готови до 4 юли" (бел. ред - отговорите ни да са изпратени в Брюксел на тази дата).

Стойнев отново подчерта, че по "Южен поток" няма да бъдат давани нито корпоративни, нито държавни гаранции.

Орешарски: От Южен поток няма какво да губи, печелим от такси

От Южен поток няма какво да се загуби и може да се спечели от такси, заяви пред журналисти в Садово министър-председателят Пламен Ореша...

* Съветът по европейски въпроси (СЕВ) е създаден на 17 април 2007 година с министерско постановление, за да координира и съгласува позициите, които българските представители защитават на заседанията на работните органи. СЕВ се ръководи от Министъра по европейските въпроси и е приемник на действалия до този момент Съвет за координация и мониторинг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика