Омбудсманът: Не може чиновниците да мързелуват, докато парите на хората са в КТБ

28285
Омбудсманът: Не може чиновниците да мързелуват, докато парите на хората са в КТБ
Снимка: БГНЕС

Шест хиляди души получават през Корпоративна търговска банка своите пенсии. Политиката на НОИ в случая е много интересна – на интернет страницата на организацията е казано, че „клиентът” може да си промени банковата сметка или да заяви получаване на пенсия по пощата, обясни омбудсманът Константин Пенчев.

В НОИ има 4 хил. служители. За два дена могат да прозвънят съответните пенсионери и да направят нещата. За мен случващото се е безхаберие и мързел, каза омбудсманът в сутрешния блок на Нова телевизия.

Маските падат – Пеевски си призна кои медии е купувал с Цветан Василев

Приятели сме с Цветан Василев от 2002 година. Тогава той ми помогна да купя вестниците „Телеграф” и „Монитор” с...

Заради цялата ситуация се обърнах към Народното събрание – не към БНБ, защото те реагират като „обидени на света”. А по закон шест месеца КТБ може да е под надзор. За мен това е половин година безвремие.

При мен има най-различни жалби от граждани, които имат пари в КТБ. Имам такива, които казват, че не могат да живеят, защото не могат да си вземат парите. Хората дори на море не могат да идат, възмути се омбудсманът.

Законът не забранява нищо, гъвкави трябва да са чиновниците. Абсурдно е да си чакаш парите шест-седем месеца, докато някой се наумува дали ще фалира тази банка или няма, категоричен е Пенчев.

По отношение на разделението „чисти – мръсни” пари, Пенчев смята, че щом парите са в банка, значи няма как да са мръсни. Нали ако някой чиновник вкара така в банка някой милион, първият въпрос ще е откъде го има. Никой не може да ме убеди, че БНБ не е виновна, заяви омбудсманът.

Проблемът „КТБ” беше създаден от четири правителства. Това беше банката на властта, каза Константин Пенчев. Но не можа да каже дали е бил грешен изборът на Иван Искров за гуверньор на БНБ още по времето на НДСВ, като и Пенчев участва в този процес.

В Португалия вече има знаков арест по тамошния случай "КТБ"

Най-голямата португалска банка Espirito Sancto и финансовата империя Espirito Sancto International се превърна в иберийския вариант на ...

Какво се случва с КТБ?

3,5 млрд. лева е отпуснала КТБ към кухи фирми. Това твърдят осем души, които са изпратили официално писмо до прокуратурата.

Според писмото до прокуратурата всеки кредит е одобряван лично от Цветан Василев. Отделно много от подписалите се не знаели какво подписват, се казва в сигнала.

Сред осемте души личат имената на Бисер Лазов и Теодора Танева. Лазов е в съвета на „Бромак” – досегашният мажоритарен собственик на КТБ, а Танева е част от Технологичен център по микроелектроника.

Проверка на Нова телевизия по адреси на свързани, според писмото, дружества показа следната схема – на посочените в Търговския регистър адреси или ги няма вече посочените фирми, или се появяват посредници, или хората не искат да говорят.

Прокопиев отрича да има каквато и да е сметка в КТБ

Една част от парите в КТБ никога няма да бъдат върнати – най-вероятно 2 млрд. лева, защото такава оценка дават финансовите пазари...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика