Окончателно - ръкводството на ДФЗ е било освободено

16598
Окончателно - ръкводството на ДФЗ е било освободено
Снимка: БГНЕС

Неофициалната информация, тиражирана в последните часове, стана официална - ръководството на Държавен фонд "Земеделие" в лицето на изпълнителния директор Мирослав Николов (на снимката) и заместничката му Виолета Александрова е било освободено. До назначаване на нов шеф на ДФЗ временно длъжността ще изпълнява зам.-министъра на земеделието Явор Гечев. Това заявиха от самата институция в прессъобщение.

"На проведеното заседание членовете на УС на ДФЗ гласуваха отпускането на финансов ресурс в размер на 19 898 793 лв., който се разпредели по различни схеми на държавни помощи.

Неофициално: Явор Гечев е новият шеф на ДФЗ

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов е подал оставка, научи БГНЕС. По неофициална към този час информ...

Сред тях са държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделските производители за напълно пропаднали площи, държавни помощи, свързани с изпълнение на мерки по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, както и други важни за земеделските производители държавни помощи", казва се още в съобщението на ДФЗ.

През изминалите дни възникнаха тежки спорове между ръководството на фонда и министъра на земеделието Димитър Греков. Вчера членовете на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", които присъстваха на заседанието в земеделското министерство, подадоха оставка. Такава обаче не хвърли Николов с мотива, че ако го направи това ще означава да предаде българските бенефициенти. Когато Николов каза, че министър Греков му е поискал оставката, той обясни, че не е имало аргументи, а "общи фрази".

Преди дни Димитър Греков и изпълнителния директор на ДФЗ Мирослав Николов подадоха сигнали до прокуратурата един срещу друг. Земеделският министър сезира държавното обвинение за неправомерно одобрени проекти за еврофинансиране. Шефовете на фонда пък обвиняват Греков в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 милиарда лева от еврофондовете.

Конфликтът стана явен преди няколко дни, когато министър Греков поиска оставката на цялото ръководство на фонд "Земеделие". Причината - оплаквания от работата на фонда и забавени плащания. От Фонда пък казаха, че аграрният министър им е оказвал натиск във връзка със средства за приближена до него лозарска фирма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика