Окомер - методът на Калфин да не вдигне осигурителните прагове за тютюневия сектор?

6982
Окомер - методът на Калфин да не вдигне осигурителните прагове за тютюневия сектор?
Снимка: БГНЕС

Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. Тази стара българска поговорка добре описва създалата се ситуация около административното увеличение на минималните осигурителни прагове, което не засегна тютюневия сектор. А в тютюневия сектор водещите играчи са „Булгартабак“, където официално влезе Делян Пеевски и „Кингс Табако“.

Днес (20 октомври), пред Нова телевизия социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин обясни, че процесът по определяне на минималните осигурителни прагове, е обективен. Калфин уточни какви критерии са използвани за секторите, в които няма договорка между работодатели и синдикати. Става въпрос за общо 37 сектора, за пет от които имало разговори, но не и разбирателство, по думите на Калфин. Един от тези пет сектора е тютюневият.

Калфин: Икономистите не са разбрали за решението за праговете за тютюна

Има ли преференция или политическа сделка относно минималните осигурителни прагове и липсата на увеличението им за тютюнопроизводството...

Социалният министър заяви, че като критерии са взети печалбата в сектора през миналата година, както и нивото на средната работна заплата и средният осигурителен доход за тази година. Така той защити решението и определи анализът на Института за пазарна икономика (ИПИ) по темата като неверен, защото не били гледани точните данни.

Actualno.com потърси за мнение по въпроса един от анализаторите на ИПИ – Калоян Стайков. Г-н Стайков обобщи ситуацията със следния кратък коментар – който иска да бъде разбран, да подходи прозрачно и публично, иначе следват обяснения и през медиите и тълкуване. Той зададе и задочно няколко въпроса към Калфин.

На първо място – кои точно данни са използвани за вземане на решение от социалното министерство? Единствените публично достъпни данни са тези на Националния статистически институт (НСИ). А там данни за печалбата на тютюневия сектор няма – има данни за оборота в сектора. През август тази година индексът за оборота в тютюневия сектор е 130.0 пункта, а през август 2014-та година – 134.7 пункта (бел. ред. - гледана е категория "динамичен ред"). Спад в оборота обаче има и при добива на метални руди, ако погледнем точно същата статистика – при това с 13.6 пункта. Понижение се наблюдава при производството на основни метали – с 23.7 пункта. Спад има и при производството на текстил – с 0,4 пункта. Общо примерите за спад са 6-7 на брой в различните сектори.

Другите въпроси, по които Actualno.com също потърси министър Калфин, но телефонът му даваше свободно – защо самият процес по договаряне между синдикати и работодатели не е разписан? Защо няма публично обявена оценка за въздействие върху сектора при промяната на праговете? Кои организации всъщност преговарят в отделните сектори и дали те са представителни за сектора? Все въпроси без отговор от държавата – и то от години.

Процесът на договаряне

След изборите Кънев иска среща с Калфин за ръста на осигурителните прагове

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев изрази тревогата си от предвиденото прекомерно увеличаване на минималните осигурите...

Още в края на август, 2013-та година, по времето на кабинета Орешарски, ИПИ пуска материал относно процеса на договаряне за минималните осигурителни прагове. Ето и какво пише там дословно:

"Процесът обикновено започва около края на юли с изпращането на писмо от министъра на труда и социалната политика до национално представителните работодателски и синдикални организации. То е придружено от практическа информация като декларирания среден осигурителен доход за първите шест месеца на годината, макроикономическите допускания на правителството за развитието на икономиката през следващата година и дата, на която работна група ще разгледа постигнатите договорености. Още тук става ясно, че МОД (минимален осигурителен доход) не се определя на база преговори между работодателски и синдикални организации в съответната икономическа дейност, а на национално ниво с участието на Министерството на труда и социалната политика.

След получаването на писмото работодатели и синдикати имат около 1-2 седмици, за да постигнат съгласие по новите МОД и да изпратят споразуменията си за разглеждане в работната група. За по-малко от един работен ден тази група разглежда споразумения в 85 икономически дейности с 9 квалификационни групи професии във всяка и определя МОД за следващата година.

КНСБ: Саботажът на минималните осигурителни доходи не успя

Вчера, 27 август 2014 г., работната група на социалните партньори по договарянето на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2014 г....

Практиката показва, че работната група винаги взима предвид постигнатите споразумения и те влизат в сила за следващата година. Малка подробност е, че понякога тези споразумения се сключват с работодателски организации с малък брой членове, но важат за цялата икономическа дейност. Нищо, че не отговарят на критериите за представителност в чл. 35 от Кодекса на труда.

Ситуацията е по-сложна при икономическите дейности, в които липсва споразумение, независимо дали причината е несъгласие между работодателските и синдикалните организации или липсата на такива. В някои от тези случаи МОД се увеличават със средния ръст на договорените МОД в секторите, където има постигнато споразумение. За първи път тази година се предлага към тази практика да се приложи изключение за един сектор. Всичко това поставя под въпрос изобщо съществуването на МОД у нас – ако процедурата е неясна и зависи от прекалено много фактори, включително и субективни/политически, то това е основание да се замислим дали ползите от праговете превишават разходите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика