Около 200 млн. евро ще струва разширяването на хранилището в Чирен

14059
Около 200 млн. евро ще струва разширяването на хранилището в Чирен
Снимка: Getty Images

Разширяването на газохранилището в Чирен ще струва около 200 млн. евро. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков при открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде "Фокус".

Той добави: „Имаме намерение за разглеждане съвместно възможностите за сътрудничество в областта на разширение на хранилището в Чирен. Убедени сме, че хранилището следва да бъде разширено и именно заради това търсим всички възможни начини той да бъде осъществен. Ако реализираме в момента разширението на хранилището със собствени средства, това означава, че всички тези разходи ще бъдат за сметка на потребителите, защото някой трябва да заплати тази цена“, уточни Темелков.

Вместо да нагнетява Чирен, държавата се помайва и дори точи

Нагнетяването на газохранилището в Чирен не върви по план. Всъщност, вместо да нагнетява, държавата е точила от резервите. Източването...

За да избегнат тази неприятна част, от газовото дружество са се обърнали към ЕС да бъде оценено хранилището като съществено за региона.

"Кандидатствали сме за финансиране от ЕС и се надяваме ЕК да ни одобри половината за финансиране. Ние не разчитаме само на това, търсим и други варианти за финансиране. Провели сме разговори с партньорите от Азербайджан. Подготвили сме и всички документи за проучване реализацията на проекта", допълни Темелков.

Било е направено и чешко проучване, което е показало, че хранилището може да бъде разширено и почти да се удвои обема на активния газ. Според шефът на компанията, която се грижи за газовата инфраструктура, е необходимо да се направят детайлни геомеханични изследвания и 3D сеизмични изследвания, за да се определи по какъв начин и колко е най-оптималното разширение.

Срокът за финалното ни решение е до началото на 2016 година. Прогнозната е, че строителството на разширението на газохранилището в Чирен ще бъде около 3 години

Булгартрансгаз проучва нови находища за наличие на газ

 "Проучват се нови находища за наличие на природен газ в страната." Това каза Кирил Темелков, изпълнителен директор на „Булг...

Запълването на хранилището основно зависи от търговците, които биха заявили нагнетяване при нас.

По този повод Темелков коментира: "Ние нямаме право да купуваме газ освен за осигуряване на резерв в случай на криза. „Булгартрансгаз“ нагнети и закупи 140 милиона кубически метра газ. Това е с решение на Министерски съвет. Извън тези, ние нямаме право да купуваме и продаваме газ – това ни е забранено по закон. Това се води като решение в полза на обществото и ние сме задължени да го изпълняваме".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика