Очаквано парламентът отхвърли ветото върху Сметната палата

16379
Очаквано парламентът отхвърли ветото върху Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Напълно според очакванията парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за Сметната палата.

Решението беше предизвестено още вчера, 14 април, когато Бюджетната комисия в Народното събрание без никакви дебати направи същото. При новото обсъждане на Закона за Сметната палата, приет от Народното събрание на 28 март и върнат за ново обсъждане с Указ № 70 от 9 април на президента на републиката по чл. 101 от Конституцията на Република България, законът беше приет с 123 гласа „за”, 71 „против” и без „въздържал се”.

Цонев: Ще преодолеем ветото на президента за Закона за Сметната палата

Ще преодолеем ветото на президента за Закона за Сметната палата. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев, един от вносителите на Закона...

Непосредствено преди гласуването депутатът от ГЕРБ Павел Гуджеров поиска 15-минутна почивка. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви: „Първо ще проведем гласуване по закона, след това ще дам почивка”. След гласуването тя даде почивка от 30 минути, предаде Агенция "Фокус".

Пълномощията на членовете на Консултативния съвет на Сметната палата се прекратяват от датата на влизане в сила на закона. В срок до един месец от избирането на председател и членове организационната структура на Сметната палата се привежда в съответствие с изискванията на закона. В шестмесечен срок от избирането на председател и членове Сметната палата приема наръчник за прилагане на международните одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

Сметната палата ще е колективен орган, който се състои от 9 членове, включително председател. Председателят и членовете ще се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

При дискусиите за бъдещето на Сметната палата на сайта на институцията беше пуснато опровержение на твърденията на един от вносителите на новия закон - бившия зам.-министър на икономическото развитие по времето на Жан Виденов Румен Гечев. Опроверженията обхващат девет негови твърдения. Сред най-скандалните са, че ефективността на Сметната палата е намаляла, че Сметната палата не внася доклади за бюджета на страната, че не е реагирала на преместването на 1,5 млрд. лева от НЗОК в държавния бюджет, че не е реагирала на харчовете в Авиоотряд 28 и МВР.

Плевнелиев отново се намеси и върна Закона за Сметната палата

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане на депутатите в Народното събрание Закона за Сметната палата. Конституцията на Ре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com