Обратното начисляване на ДДС стимулирало сивия сектор

7684
Обратното начисляване на ДДС стимулирало сивия сектор

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС ще подтикне голяма част от зърнопроизводителите да навлязат в сивия сектор, заяви Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), предаде БГНЕС.

През април МС прие искане за частична отмяна за разпоредбите за ДДС, като е изпратено искане до ЕК за въвеждане на т. нар. механизъм за обратно начисляване на ДДС, продължи Тодорова. Зърнопроизводителите ще продават своята продукция без ДДС, като суровините са закупени с ДДС. Земеделците ще трябва да чакат средствата от данъка да им бъдат изплатени в по-късен период. Така те ще бъдат дискриминирани като търговски субекти, техните оборотни средства ще бъдат задържани, коментира Тодорова.

От нашия земеделски труд пряко или косвено се възползват 7 млн. българи, защото резултатите, които ние имаме, рефлектират на цялото общество, заяви Ангел Вукодинов, председател на УС на НАЗ.

През 2011 г. условията за работа бяха трудни, това е може би най-сухият период през последните 50 г. Ескалират цени на горивата, на машините и нарастващата рента в сектора, добави Вукодинов.

Операция "Фактуристите" срещу ДДС измами

Операция "Фактуристите" е била проведена, обяви пред TV7 министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Акцията, насочена срещу изто...

Според неговата информация през периода 2007-2010 г. нивата на рентата и субсидиите са почти изравнени, но през 2011 г. нивото на рентата превъзхожда това на субсидиите от ЕС. От 1 млрд. лв средства от еврофондовете, 800 млн. отиват в зърнопроизводството, останалите 200 млн. са за целия сектор "Земеделие", поясни Вукодинов.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com