Облекчават процедурата за издаване на "Синя карта на ЕС"

7321
Облекчават процедурата за издаване на "Синя карта на ЕС"
Снимка: Getty Images / Guliver

Процедурата за издаване на „Синя карта на ЕС” за висококвалифицирана заетост на чужденци ще се опрости. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България, предаде репортер на БГНЕС.

От работодателя вече няма да се изисква предварително проучване на работната сила. Досега то беше задължително условие за даване на решение на Агенцията по заетостта за достъп до пазара на труда и издаване от МВР на разрешение тип „синя карта” на чужденеца.

Бъчварова: Скоро ще е факт "синята карта", с която бизнесът ще наема чужденци

Скоро ще се реализира идеята за издаване на „синя карта”, с която бизнесът ще може да наема чуждестранни специалисти по бър...

Промените са инициирани поради недостига на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда – основно в ІТ-сектора, но и в други силно засегнати сектори. Изменението касае наемането само по професии, определени в Списък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Целта е, от една страна, да се облекчи наемането на специалисти по професии с несъответствие между търсенето и предлагането на работна сила. От друга страна, ще се възпрепятства безконтролно наемане на граждани на трети държави.

Списъкът на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти, ще се изготвя по предложение на национално представителните организации на работодателите и ще се утвърждава от министъра на труда и социалната политика след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и Националния съвет за насърчаване на заетостта. Той ще може да се актуализира ежегодно до 31 януари.

По този начин процедурата ще бъде облекчена и сроковете за даване на решение ще са по-кратки. Останалите условия за даване на решения за упражняване на висококвалифицирана заетост не се променят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика