Няма основания за плащане по проекта за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви Стойнев

18734
Няма основания за плащане по проекта за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви Стойнев
Снимка: БГНЕС

Правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с "Уестингхаус" за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите. АЕЦ "Козлодуй" няма никакви основания за плащания по проекта за 7-и блок. Поне аз оставих нещата така. Но ръководството на централата беше сменено от служебния министър. Затова за предприетите действия трябва да попитате именно него. Това коментира пред "Фокус" Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски относно информация на "Фокус”, че АЕЦ "Козлодуй" е превел над 7 милиона лева на американската компания "Уестингхаус".

"Съмнявам се, че е възможно да има плащания за 7-и блок, защото до сега няма информация проектът да е потвърден от служебното правителство. В момента не съм министър на икономиката и енергетиката. Това, което мога да заявя, е че първо трябва да се попита министъра на икономиката и енергетиката – защо е направен този превод", заяви Стойнев.

Преференцията не обича много Манолова, Стойнев, Цонев и Цветанов

Както изглежда и на тези избори гласоподавателите са решили да се възползват от правото си да преподредят листите на партиите по време ...

Вторият въпрос, който трябва да бъде отправен към сегашния министър е защо е необходимо да се направи този превод. "Защо е необходимо да се направи този превод при положение, че не е потвърден договорът за изграждане на 7 блок от служебното правителство? Или този превод просто е във връзка с други проекти, по които АЕЦ "Козлодуй" работи с "Уестингхаус". Спекулациите с енергийните проекти носят само минуси за България", категоричен бе Стойнев.

Според него по изграждането на газовите връзки със съседните държави, Южен поток и ядрената енергетика, трябва да има консенсус между политическите сили, а не игри на дребно. "От тях зависят националната сигурност и икономическата стабилност", заяви още Стойнев.

Той припомни, че АЕЦ "Козлодуй" работи с "Уестингхаус" от приблизително 20 години по различни технологични проекти, а кабинетът на ГЕРБ е възложил на компанията през 2012 г. да направи предпроектното проучване за избор на технология за 7 блок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика