Няма договорка за минималната заплата, но МС "има желание" да обжалва

7006
Няма договорка за минималната заплата, но МС "има желание" да обжалва
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не стигна до единно решение относно минималната работна заплата. Има обаче голямо желание от Министерския съвет да обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяната на решението за определяне размера на минималната работна заплата и най-вероятно това ще се случи. Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде БГНЕС.

Социалните партньори се събраха на извънредно заседание, за да се опитат да препотвърдят размера на минималното възнаграждение страната.

За нас винаги е било важно минималната заплата да се определя по обективни критерии. Това е важно и за 2016 г., защото през лятото се договарят минималните осигурителни доходи, заяви в своето изложение председателят АИКБ Васил Велев. "Според нас минимална заплата от 380 лв. не съответства на възможностите на икономиката в момента, защото този показател се отделя от нея", подчерта Велев.

Председателят на работодателската организация смята, че административното увеличаване на минималната заплата води до редица негативни последствия. Сред тях са стимулирането на сивия сектор, спада в търсенето на работна ръка и липсата на мотивация сред служителите за повишаване на квалификацията. Според Велев минималната заплата трябва да се договаря по икономически сектори. Така освен справедливо заплащане, в някои отрасли работниците ще получават и по-високо минимално възнаграждение.

Противоположна бе позицията на КНСБ. Според синдиката минималната работна заплата може да изиграе и стимулираща роля.

Радвам се, че чувам готовност от всички социални партньори за промяна на механизма за определяне на минималната заплата, каза в заключение Калфин. "Много ще се радвам, ако намерим по-добър вариант", добави той. По отношение на договарянето по браншовете вицепремиерът изрази готовност това да бъде сред обсъжданите предложения.

"Едва ли ще ви изненада позицията, че Министерството на финансите би подкрепило обезпечаването база данни, която ще спомогне за определянето на минималната заплата", заяви на свой ред финансовият министър Владислав Горанов.

Според него няма съвършен механизъм, който да отчита взаимодействието между всички параметри, определящи МРЗ. "Имам резерви към автоматизма, с който това се прави, но трябва да изберем показателите, на които да се опираме, когато водим дебата", каза още той.

Нека увеличим минималната заплата и забравим за бедния бизнес

Работодатели и синдикати отново ще обсъждат размера на минималната работна заплата (МРЗ) в Националния съвет за тристранно сътрудничест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика