Неофициално: Пеевски и роднините му са успели да избягат от КТБ, Доган - не

35470
Неофициално: Пеевски и роднините му са успели да избягат от КТБ, Доган - не
Снимка: БГНЕС

Собственичката на медийни компании Ирена Кръствена, синът й и депутат от ДПС Делян Пеевски и съдиите Васил Петров и Таня Радкова са сред префернциалните клиенти на Корпоративна търговска банка (КТБ), които са се възползвали от депозитно-кредината „политика“ на банката. Те са успели да изтеглят парите си преди КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Списъците са предоставени от неправителсвената организация „Ние гражданите“.

"Това са списъци не на VIP, а на PIP вложителите - Politically Important Persons" (бел.ред - политически важни личности)“, заяви пред Клуб Z Вера Ахундова, председател на "Ние, гражданите". "Информацията в тях е 100% вярна. Екипът ми е работил от повече от година, за да събере и съпостави данните", категорична е Ахундова.

Съдийката, поемаща делото за КТБ, е с доста интересна биография

Съдия Светла Божкова поема делото по неплатежоспособност на Корпоративна търговска банка (КТБ), стана ясно след публичното разпределени...

"Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева е изтеглила 114 милиона лева от Корпоративна търговска банка в рамките на 20 дни – от 31 май до 20 юни 2014 година", каза Ахундова пред София Topnovioni.bg.

Клуб Z отбелязва, че публикува списъците със забележката, че данните не са проверени, макар че има установени съвпадения. Същевременно във Facebook страницата си от разследващия сайт Биволъ заявиха: „Можем да потвърдим от втори източник, че изтеклите списъци са автентични. Освен това по тях може да се установи кои фирми и лица са си преместили парите от КТБ преди да започне медийната и прокурорска атака срещу банката.“

Според предоставените данни, Ирена Кръстве е успяла да изтегли парите както от личната си сметка, така и от всички, свързани с нея фирми. Към 31 декември 2013 г. салдото по нейни сметки е 781 292 лв, а към 31 май 2014 г. преди банката да бъде обявена под специален надзор салдото е вече само 259 152 лв. След влизането на квесторите в банката и преди тя да бъде обявена в несъстоятелност салдото по сметките на Кръстева е в размер на само 5 279 лв.

Светла Божкова ще е съдията по делото за КТБ

Софийският апелативен съд (САС) разпредели днес делото по спора за неплатежоспособност на Корпоративна търговска банка (КТБ) на съдия...

"Си Ди Дивелопмънтс“, за чийто действителен собственик се сочи Ирена Кръстева, е изтеглила 87,4 млн. между 31 декември 2013 г. и 31 май 2015 г. Към 31 май салдото на фирмата е 4 320 лв., а интересното е, че към 31 октомври 2014 г. нараства до близо 8 млн. лв. Същевременно „Балканска медийна компания“, вече официално еднолично притежавана от Ирена Кръстева (справка в Търговския регистър), е изтеглила 10,2 млн. лв. за първите пет месеца на миналата година. Към 31 май салдото на фирмата е 47 110 лв., а към 31 октомври вече намалява до 5 349 лв.

В списъка не липсват и имена на съдии. Сред тях са членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Васил Петров и Румен Георгиев. Първият е известен с това, че е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете, пише Mediapool. Петров стана член на ВСС от парламентарната квота по предложение на ДПС и впоследствие оглави дисциплинарната комисия във ВСС.

Васил Петров е изтеглил всичките си 187 783 лева от КТБ, въпреки че влогът му е бил гарантиран. Същевременно Румен Георгиев, излъчен от квотата на следователите, е изтеглил 106 013 лева. Друго от имената в списъка с PIP клиенти на КТБ е това на съдия Таня Радкова, която е гледала дела на КТБ, но не си е дала отвод по тях.

Почетният председател на ДСП Ахмед Доган също има голям влог в КТБ, но според списъците на неправителствената организация, той не е успял да изтегли парите си от фалиралата банка. Към 31 31 декември 2013 г. по сметката му има 891 229 лв., към края на май сумата е почти същата, както и тази към края на октомври (881 770).

Освен основния списък от неправителствената организация са предоставили и два допълнителни - на лица и организации, свързани с БСП и с ДПС. Сред списъка на БСП личат имената на Евгени Узунов, Минчо Казанджиев и Георги Мърков. Сред имената, свързани с ДПС, освен тези на Ирена, Кръстева, Делян Пеевски и Ахмед Доган, могат да се видят имената на Емел Етем Тошкова, Веселин Пенев, Васил Петров и Веселин Пенев.

Атанасова: Банковата тайна за КТБ пада

Пада банковата тайна за КТБ. Това обяви председателят на специално създадената комисия към Народното събрание, която да разследва дейно...

Съвсем скоро временната комисия за проверка на обстоятелствата около случая с Корпоративна търговска банка ще излезе с общ законопроект за промени в Закона за кредитните институции, които по същество предвиждат отпадане на банковата тайна за банки изпаднали в несъстоятелност. Промените предвиждат по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) и на министъра на финансите синдиците на банка в процедура по несъстоятелност ще трябва да оповестят публично в седемдневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове, сметки и кредити.

Междувременно днес стана ясно, че съдия Светла Божкова ще гледа делото по спора за неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Софийският апелативен съд (СА) разпредели публично делото. Досега в присъствието на медиите са били разпределяни дела само във Върховния касационен съд. Осъдителната и оправдателната присъда на Цветан Цветанов бяха първите публично разпределени обществено значими казуси.

Целият списък може да видите ТУК.

Забележки: „Общо салдо към 31.12.2013 г.” – колко пари са имали по депозитни и разплащателни сметки към съответната дата. Аналогично е съдържанието на колоните „Общо салдо към 31.05.2014 г.“, т. е. средства в банката към края на май, преди обявяването й под специален надзор и „Общо салдо към 31.10.2014 г.”, т. е. средства към края на м. октомври – преди обявяването й в несъстоятелност.

Над 2,6 млн. лв. са събрали синдиците на КТБ за една седмица

Над 2,6 млн. лева са събрали за една седмица синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от седмичния им отчет, пр...

„Сума на оборотите дебит до 31.05.2014 г.” са сумите, изтеглени от началото на 2014 г. до 31.05.2014 г. „Сума на оборотите кредит до 31.05.2014 г.” са сумите, внесени в банката от началото на 2014 г. до 31.05.2014 г. Това са движения и салда само по разплащателни и депозитни сметки, без да се цитират движенията по заемни, т. е. – кредитни, сметки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика