Нейков: Ново замразяване на пенсионната реформа ще е голяма грешка

28129
Нейков: Ново замразяване на пенсионната реформа ще е голяма грешка
Снимка: БГНЕС

Министър Калфин предлага нещо като полузамразяване на пенсионната реформа. Това заяви бившият министър на труда и социалната политика в кабинета "Костов" Иван Нейков. Според него парламентът ще работи максимум до 15 декември, а нов бюджет не се вижда на хоризонта.

Така или иначе юристът беше категоричен, че ново замразяване на реформата ще е голяма грешка. От една страна, защото подобна мярка ще увеличи дупката в бюджета на НОИ. Същевременно натискът за ранно пенсиониране ще се засили. А самите пенсии ще останат малки.

Ако работодател забави заплата, служителят може да го съди за заплата плюс обезщетение

Отношенията между работници и работодатели се базират на финансовия стимул. И когато заплащането се бави, това е най-сериозният възможе...

Младият пенсионер е много опасен за младия безработен, коментира бившият социален министър. Според него редица наскоро пенсионирали се продължават да работят и така "изяждат" местата на млади хора.

От своя страна старши икономистът в институт "Отворено общество" Георги Ангелов коментира в ефира на БНТ, че трябва да се мисли как да се форсира реформата, а не да се спира. В тази връзка той предложи в години на икономически растеж възрастта да се увеличава повече, а когато има криза - с по-малко.

Икономистът беше категоричен, че натискът за ранно пенсиониране идва в повечето случаи не от работещи хора, а от безработни. Те гледат на пенсията като възможност да получават социална помощ.

По повод споровете около минималната работна заплата двамата обясниха, че виждат проблема другаде.

Калфин ще настоява за 380 лв. минимална заплата от догодина

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се обяви за увеличаване на минималната работна заплата на 380 лев...

Според Нейков няма преки доказателство, че ръстът на този показател води до увеличаване на безработицата. По думите му проблемът е ниската квалификация. Високо квалифицирани хора, които да получават неадекватни възнаграждения, трудно можело да бъдат намерени. Същевременно липсата на хора с квалификация спирало навлизането на чуждестранни фирми в България.

От своя страна Ангелов идентифицира проблема с липсата на заетост. Той добави има хиляди, които са регистрирани като безработни и още много други, които са обезкуражение и дори не са регистрирани в бюрата по труда.

Най-радващото е, че всички грешки, които можехме да направим, ги направихме, коментира икономистът. Той припомни, че над 100 хил. души са останали без работа, след като през 2009 и 2010 г. са увеличени на два пъти минималните прагове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика